Alen Pajenk in soigralci se bodo v petek z Nemci udarili za prvo mesto in neposredno pot na EP. Foto: MMC RTV SLO
Alen Pajenk in soigralci se bodo v petek z Nemci udarili za prvo mesto in neposredno pot na EP. Foto: MMC RTV SLO
Odbojkarji gladko odpravili Švede

Z zmago so si zagotovili najmanj drugo mesto v skupini, ki vodi v dodatne kvalifikacije. Na popoldanski tekmi so Nemci odpravili Ukrajino s 3:1.
Slovenija, ki se ji je po poškodbi spet pridružil Dejan Vinčič, je prepričljivo začela drugi kvalifikacijski turnir. Na prvem v Harkovu je Švede premagala s 3:1, tokrat jim ni prepustila niza.

Slabši začetek Slovencev
V prvem nizu Slovencem igra ni stekla. Mitja Gasparini je z odličnim zabijanjem sicer poskrbel za prvo vodstvo na tekmi, a so nato pobudo ob mreži imeli Švedi. Slovenci so povedli šele po štirih zaporednih točkah, ko je bil za 12:11 uspešen kapetan Tine Urnaut. Domača izbrana vrsta je bila nato v vodstvu do 19. točke, ko so Švedi izenačili. Steklo je spet proti koncu niza, ko je za 24:22 zabil Andrej Flajs, varovanci Veselina Vukovića pa so nato brez težav izkoristili prvo zaključno žogo.

V drugem in tretjem nizu Švedi nemočni
Drugi niz je postregel s precej bolj zbrano slovensko igro. Gostitelji so zagospodarili na igrišču že od prve točke naprej. V napadu je bil še naprej neustavljiv Gasparini, prednost se je vseskozi večala. Povedli so z 12:7, nato s 15:9 in še 19:10. Na mreži je Gaspariniju pomagal tudi kapetan Urnaut, za 23:11 pa je Flajs lepo prelisičil trojni švedski blok. Brez težav so Slovenci drugi niz dobili in Švedom prepustili le 13 točk.

Tudi v tretjem nizu so bili domači igralci prepričljivejši. Po izenačenju na 3:3 so povedli z 8:5, nato pa še z 11:5. Švedskemu trenerju Johanu Isacssonu ni pomagal niti "timeout", slovenski odbojkarji so še naprej narekovali ritem igre. Za vodstvo s 14:7 je Flajs serviral asa, pri 18:10 pa je v dvorani spet zadonela Golica. Z asom je za vodstvo z 21:11 poskrbel Urnaut, domači pa so nato pospešeno zaključili in gostom prepustili še točko manj kot v drugem nizu.

V petek bodo Slovenci igrali proti neposrednim tekmecem za prvo mesto v skupini Nemcem, s katerimi so v Harkovu izgubili z 0:3. V soboto jih čakajo še Ukrajinci, ki so bili doma z 0:3 slabši od slovenske izbrane vrste.
Izjavi po tekmi:
Veselin Vuković:
"Po slabšem začetku smo se dvignili v drugem in tretjem nizu, Švedom nismo dovolili igre. Če pogledamo prvi turnir, ko so proti nasprotnikom dosegali preko 20 točk, nam jih je danes uspelo ustavili. V prvem nizu smo napravili nekaj napak, ampak po današnjem dnevu je prvi cilj osvojen. Zdaj smo najmanj drugi v skupini, zagotovili smo si dodatne kvalifikacije, a poskusili bomo osvojiti prvo mesto, da se na prvenstvo uvrstimo neposredno. To ne bo lahko, a ni nemogoče. Jutri bomo poskusili odigrati dobro tekmo, ki nam bo odprla možnosti za naprej."

Tine Urnaut: "Z današnjo tekmo smo zadovoljni, odigrali smo korektno tekmo na solidni ravni, dobili dodatne tri točke. Danes lahko pohvalim celo ekipo, ki je odigrala na ravni, potrebni za zmago. Za jutri so naše želje, da dosežemo zmago, bomo videli, kaj nam bo igra dovoljevala. Borili se bomo za vsako točko, z vsakim osvojenim nizom bomo zadovoljni, a moramo vedeti, da je Nemčija ekipa, ki že vse leto igra na najvišji ravni, je dolgo skupaj, igra v svetovni ligi in na olimpijskih igrah in zavedati se moramo, da bo pred nami zelo kakovosten nasprotnik."

Skupina E, drugi turnir, Maribor:
NEMČIJA
- UKRAJINA
3:1 (20, -24, 23, 18)

SLOVENIJA - ŠVEDSKA
3:0 (22, 13, 12)

Slovenija: Flajs 9, Pajenk 5, Planinc, Satler, Gasparini 6, Plot 1, Vinčič 6, Koncilja 1, Urnaut 10, Pokeršnik 6, Vidič 8, Ropret.

Švedska: Lundgren, A. Wijk Tegenrot, Bilger, Knutsson 5, J. Wijk Tegenrot 2, M. Nilsson 8, Tholse 5, W. Nilsson 3, Pettersson, Sundberg 3, Larsson 4, Lushtak 1.


Petek ob 17.00:
UKRAJINA - ŠVEDSKA

Ob 20.00:

SLOVENIJA - NEMČIJA (prenos TV SLO 2)

Sobota ob 17.00:

NEMČIJA - ŠVEDSKA

Ob 20.00:

SLOVENIJA - UKRAJINA (prenos TV SLO 2)

Vrstni red: Nemčija 12, Slovenija 9, Ukrajina 2, Švedska 1.

Prvenstvo bo potekalo med 20. in 29. 9. 2013 na Danskem in Poljskem. Zmagovalec
dveh turnirjev se uvrsti na EP, drugouvrščeni pa v dodatne
kvalifikacije.

Odbojkarji gladko odpravili Švede