Slovenski odbojkarji so v Stožicah premagali Venezuelo. Foto: BoBo
Slovenski odbojkarji so v Stožicah premagali Venezuelo. Foto: BoBo
Kapetan Tine Urnaut je proti Venezueli dosegel 14 točk. Foto: BoBo
Mitja Gasparini je bil na turnirju v Stožicah glavno slovensko orožje v napadu. Foto: BoBo
Slovenija je v Ljubljani ugnala Katar, Tunizijo in Venezuelo. Foto: BoBo
Odbojkarji ugnali tudi Venezuelo

.

Slovenci so tokrat naleteli na enakovrednega tekmeca in so do zmage prišli težje, kot so pričakovali navijači, ki so tokrat lepo napolnili stožensko dvorano (3500 gledalcev).

Venezuelci so na trenutke igrali odlično, na koncu pa so jih vendarle pokopale napake, teh so naredili kar 44. Odločilne so bile tiste ob zaključkih niza, v katerih so ob kapetanu Tinetu Urnautu svoje odigrali tudi navijači, saj so pritisnili na sodnike, ki so vse sumljive žoge dosodili v korist slovenskim igralcem.

Pinerua igral odlično
Venezuelci so že na začetku pokazali, da so kakovostnejša ekipa od Katarja in Tunizije, ki ju je Slovenija premagala v prvih dveh krogih, in da bodo morali izbranci Andree Gianija za uspeh pokazati več znanja. Čeprav so gosti veliko grešili, predvsem na servisu, pa so to popravljali z odlično obrambo in prodornim napadom, ko pa je Kervin Pinerua, sicer korektor Galatasaraya, pokazal, da zna odlično servirati, so prišli do prednosti 12:9. A domači niso zganjali panike, hitro so odgovorili, s tremi zaporednimi točkami in asu Dejana Vinčića izenačili, ob drugem tehničnem odmoru pa že tudi vodili. A odlepili se niso, še več, razpoloženi Pinerua jim je paral živce, na koncu pa sta bili usodni še dve napaki, po katerih so se Južnoameričani veselili vodstva z 1:0.

Koncillja z blokom postavil piko na iGiani z igro v prvem nizu ni mogel biti zadovoljen z igro, to velja za vse elemente. Na začetku drugega niza, ko so spet povedli Venezuelci, ki so že vodili z 9:6, je na sprejemu Klemna Čebulja zamenjal z Alenom Šketom. Za trenutek so se stvari premaknile v pozitivno smer, Mitja Gasparini je s prvim blokom na tekmi nasploh zaostanek znižal, Šket pa izenačil na 10:10. A kdor je mislil, da bo slovenski stroj takrat začel mleti, se je zmotil. Izenačen boj se je kljub precej boljšemu sprejemu nadaljeval vse do končnice, v kateri pa je stvari v svoje roke prevzel kapetan Tine Urnaut, izkoristil nekaj napak tekmecev, piko na i za 25:22 pa je z blokom postavil Danijel Koncilja.

Slovenija povedla z 2:1
Toda tudi to ni zlomilo slovenskih tekmecev. Sicer so še naprej delali napake, a kljub temu dolgo časa držali minimalno vodstvo, s serijo šestih zaporednih točk pa povedli s 17:12. Gostiteljem je trda predla, vendar so se zbrali. Po servisih Koncilje so se približali na 16:17, v končnici je odgovornost spet prevzel Urnaut, z dvema zaporednima točkama izenačil na 21:21, še z eno na 22:22, nato pa so Venezuelci naredili nekaj napak, vmes je pomembno točko dosegel še Alen Pajenk, in Slovenija je prišla do vodstva 2:1.

V četrtem nizu mirno do zmage
To pa še ni pomenilo, da je tekma končana, južnoameriška ekipa se nikakor ni hotela predati. Tudi v četrtem nizu je na začetku vodila, a zaradi napak vodstva ni znala oplemeniti. Ni znala izkoristiti niti slovenskih napak, za kar je bila kaznovana. Urnaut in druščina so sredi niza, v katerem je zaigral tudi Tonček Štern, povedla s 13:10, prednosti pa ni več izpustila iz rok. Slovenci, ki tokrat niso najbolje servirali, manjkal pa je tudi kakšen blok, bodo imeli zdaj dan počitka, že v torek pa bodo odpotovali v Solun, kjer jih konec tedna čaka drugi turnir. Na njem se bodo najprej pomerili s Katarjem, ki so ga premagali že v Ljubljani, druga dva tekmeca pa bosta Portoriko in Grčija.


Izjave po tekmi:
Andrea Giani,
selektor Slovenije: "Tekma je bila povsem na drugačni ravni kot prvi dve. Venezuela je precej kakovostnejša ekipa, igrala je odlično. S svojimi fanti sem in nisem zadovoljen. Bile so tehnične napake, toda zbranost je bila tokrat taka, kot si želim. In zaradi tega smo tudi zmagali, saj se na tak način tekme na taki ravni zmagujejo. Če ne igraš dobro in če ostaneš v tekmi, kar smo mi danes storili, je to zelo pozitivna stvar. Razlika med nami in tekmeci danes je bila v številu napak v napadu. V odločilnih trenutkih jih mi nismo delali, oni so. Bili so odlični v obrambi, so atletska ekipa, a ko so izgubili ritem, so padli, delali napake v napadu in zato izgubili. Odbojka se igra z glavo in tehniko, ne z močjo. Pomembna je disciplina, tokrat je bila naša perfektna."

Tine Urnaut, kapetan in sprejemalec Slovenije: "Venezuela je zagotovo najbolj kakovosten tekmec v naši skupini. Mi mogoče nismo vajeni na tak ritem, ki so ga danes kazali, bili smo prisiljeni, da po dveh nekoliko lažjih zmagah igramo točko po točko. Zelo pomembno je bilo, da smo v pomembnih trenutkih odigrali mirno in samozavestno. Venezuelci igrajo hitro in moderno odbojko, imajo odličnega podajalca in korektorja, telesno so zelo močni, potrebovali smo nekaj časa, da smo se navadili, ko pa smo začeli nekoliko pritiskati s servisom, je prišla do izraza naša igra. Njihove napake so posledica velikega tveganja, tudi mi pa smo jih storili več kot v lanskih tekmah. Velika stvar je, da zmaguješ, ko nisi v najboljši formi. Sploh v tem sistemu, v katerem si tekme sledijo ena za drugo, ko vsaka zmaga šteje za poznejša tekmovanja, kot sta svetovno prvenstvo in olimpijske igre. Velik prispevek k naši zmagi ima danes tudi občinstvo."

Mitja Gasparini, korektor Slovenije: "Venezuelci niso popuščali, edina stvar, ki so jo slabše odigrali, je bil servis. Odlični so bili v obrambi, tako da smo se morali zelo potruditi, da smo zaključili akcije in da smo na koncu zmagali. Pričakovali smo težko tekmo in taka je tudi bila. Taka tekma je bila za nas zelo koristna, pokazala je, da moramo biti potrpežljivi, da moramo garati točko za točko. Po Braziliji nam nobena ekipa ni bila tako blizu, proti nobeni se nam ni bilo treba tako truditi. Prva dva dni smo bili razočarani nad obiskom, danes je bilo bolje."

Svetovna liga, skupina A3, 3. krog:
SLOVENIJA - VENEZUELA
3:1 (-23, 22, 24, 22)

Slovenija: T. Štern 1, Pajenk 9, Šket 2, Gasparini 13, Vinčić 4, Hribar, Vinčić, Štalekar, Koncilja 4, Klobučar, Kovačič, Ropret, Urnaut 14, Čebulj 6, Purič.

Venezuela: Jhonlenn 12, Fernando, Mata, Emerson 1, Paez, Valencia 6, Chema 2, Pinerua 21, Luis, Jonathan 9, Willner 13, Richard.

KATAR - TUNIZIJA
3:1 (22, 20, -23, 20)

Odbojkarji ugnali tudi Venezuelo