Slovenska odbojkarska reprezentanca ima lepo priložnost za preboj na EP. Foto: Aleš Fevžer
Slovenska odbojkarska reprezentanca ima lepo priložnost za preboj na EP. Foto: Aleš Fevžer

Prva tekma bo v nedeljo v Kaštel Šučurcu v Dalmaciji, povratna pa čez šest dni v Stožicah. Slovenci so se za gostovanje na Hrvaškem pripravljali v dvorani Tivoli, ki naj bi bila bolj podobna novemu objektu v Kaštel Šučurcu. Na treningih so poskušali odpraviti pomanjkljivosti, ki so se pokazale na turnirju kvalifikacij za svetovno prvenstvo.

Tokratni tekmec je zagotovo močnejši, kot so bile to reprezentance, ki so se prejšnji teden merile v Stožicah. To dokazuje tudi hrvaški rezultat v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo, na turnirju v Zagrebu so Hrvati kljub odsotnosti njihovega najboljšega igralca Igorja Omrčena, ki je poškodovan in ne bo igral niti proti Sloveniji, zanesljivo zasedli prvo mesto, med drugimi so premagali tudi močno Nizozemsko.

"To nas je kar nekoliko presenetilo, Hrvati so res igrali dobro, kar je zadostno opozorilo, da nas ne čaka lahka naloga," meni bloker Alen Pajenk, ki je imel v zadnjem času nekaj zdravstvenih težav, a se je izkazalo, da niso resnejše, tako da naj bi v Kaštel Šučurcu igral.

Slovenci so v zadnjih medsebojnih tekmah petkrat zmagali in le enkrat izgubili, in sicer v eni izmed štirih medsebojnih tekem predlanske Evropske lige. Zadnjo uradno tekmo so odigrali v kvalifikacijah za olimpijske igre, lani pa so se pomerili tudi v prijateljski tekmi. Vsi ti izidi postavljajo Slovence v vlogo favoritov.

Da bo dvoboj izenačen in začinjen z dodatnim sosedskim nabojem, je prepričan tudi slovenski kapetan Tine Urnaut: "Ne glede na to, da naj ne bi igral Omrčen in še nekateri njihovi odlični igralci, so zelo dobra ekipa. Njihovi igralci igrajo v uglednih klubih, zato moramo biti še kako previdni. Vsekakor pa je nas cilj zmaga. In to že na prvi tekmi, v kateri kalkuliranja ne bo. V Ljubljani ne želimo igrati zlatega niza, ki bi odločal o potniku na evropsko prvenstvo."

Zmagovalec dvoboja med Slovenijo in Hrvaško bo na septembrskem prvenstvu na Danskem igral v skupini C, kjer so že Srbija, Finska in Nizozemska.