Po nekaj manj kot uri in pol so odbojkarji ACH-ja klonili v Kazanu. Foto: MMC RTV SLO
Po nekaj manj kot uri in pol so odbojkarji ACH-ja klonili v Kazanu. Foto: MMC RTV SLO
Glenn Hoag
Čeprav je četa Glenna Hoaga v Rusijo odšla z optimizmom, je bil Vladimir Alenko še drugič boljši od kanadskega strokovnjaka. Foto: MMC RTV SLO
Clayton Stanley
Clayton Stanley je spet odlično serviral in odločil drugi niz. Foto: MMC RTV SLO
Blejci tokrat daleč od uspeha

Kot smo lahko pričakovali, so bili Blejci v Rusiji brez uresničljivih možnosti, da evropskim prvakom resneje zapretijo in se senzacionalno uvrstijo v četrtfinale. Rusi so kljub slabši igri v prvih dveh nizih suvereno osvajali točke, ko je bilo to potrebno, in slavili gladko s 3:0. Blejci se lahko pohvalijo z dvema osvojenima nizoma s prve tekme, saj je to proti Rusom v letošnji sezoni uspelo le še evropskemu gigantu Piacenzi.

Znova odličen začetek Blejcev
Blejci so tekmo začeli odlično, saj so ob slabem ruskem sprejemu in velikemu številu napak gostiteljev povedli s 4:1, a so vodstvo obdržali le do prvega tehničnega odmora. Po njem so se Rusi zbrali kot v četrtem in petem nizu pod Rožnikom in po delnem izidu 7:1 povedli s 13:9. Čeprav so se Blejci približali na 17:19, pa so Rusi še enkrat ogreli nevarni stroj in z delnim izidom 4:0 postavili izid 23:17, kar je bilo dovolj, da so varovanci Vladimirja Alekna brez večjih težav dobili pomembnen prvi niz.

Spet ta Stanley
Začetek drugega dela igre je pripadel ruskemu moštvu, ki v letošnji sezoni ne prikazuje stalno dobrih predstav. To se je poznalo tudi na povratni tekmi osmine finala. Medtem ko so gostitelji vodili po prvem tehničnem odmoru z 8:6, pa so Blejci po dobrih servisih Alena Pajenka povedli z 9:8 in tudi v nadaljevanju aktualnim evropskim prvakom nudili zelo dober odpor. Za odločilno prednost z 2:0 v nizih je spet poskrbel Stanley, ki je pri rezultatu 17:17 dobil žogo na servisni črti in brez težav trikrat odlično serviral in Ruse povedel v vodstvo z 20:17.

Ob koncu brez možnosti
Tretji niz je popolnoma pripadel Kazančanom, ki so povedli z 11:4, kar je bila tudi najvišja prednost na srečanju. Ko je bilo odločeno že skoraj vse, je ruski strateg na klop poklical najkoristnejšega igralca srečanja, Lloya Balla, brez katerega so gostitelji izgubili nekaj prednosti, a je obdržali dovolj, da so brez težav slavili tudi v zadnjem nizu.

Ostaja boj v Srednjeevropski ligi in DP-ju
Rusi so bili na tekmi v košarkarski dvorani v Kazanu od Blejcev boljši v vseh pogledih. Poleg manjšega števila neizsiljenih napak so imeli Rusi tudi bolje izkoriščen napad, veliko boljši pa je tudi odstotek bloka (34% - 15%). Blejci tako končujejo svojo drugo in hkrati najuspešnejšo sezono v Ligi prvakov, ostaja pa jim še boj za obranitev obeh naslovov v srednjeevropski ligi in državnem prvenstvu.

"Škoda je že prvega niza v katerem sicer nismo delali direktnih napak, imeli pa smo težave v napadu, kjer smo imeli slabo realizacijo. Ball in Stanley sta tokrat odigrala odlično tekmo. Sedaj se moramo zbrati, čaka nas zaključek srednjeevropske lige in pa državno prvenstvo. Je razočaranje za nas, ker nismo napredovali, ampak moramo delati naprej, še izboljšati igro, ki nam bo zagotovila uspeh v omenjenih tekmovanjih," je po koncu tekme dejal Hoag, ki ga je trener Alekno ugnal tretjič v trenerski karieri.

Povratna tekma osmine finala:
ZENIT KAZAN (RUS) - ACH VOLLEY (3:2)
3:0 (18, 20, 19)

Stanley    13     Gasparini    15
Bovduj     12     Cundy         8
Bogomolov   9     Pajenk        4
Kornejev    9     Eatherton     4
Apalikov    6     Thomas        3
Ball        4     Flajs         2
Čeremišin   4     Satler        2
Zajcev      1     Čuturič       1                    

Preostale tekme, danes:
FENERBAHČE (TUR) - LUBE BANCA (ITA) (0:3)
TRENTINO (ITA) - PALMA MALLORCA (3:0)
ISKRA ODINCOVO (RUS) - NOLIKO (BEL) (3:1)
SKRA BELCHATOW (POL) - DINAMO MOSK.(2:3)
FRIEDRICHSHAFEN - KNACK (BEL) (3:1)
CZESTOCHOWA (POL) - PIACENZA (ITA) (3:2)

Četrtek:
IRAKLIS (GRČ) - VITORIA SC (POR) (3:0)

V oklepajih izidi prvih tekem.

A. B.

Blejci tokrat daleč od uspeha