Foto: CEV
Foto: CEV

Tekma je imela kar nekaj preobratov. Prvi niz so Slovenke dobile gladko, zanesljivo vodile tudi na začetku drugega, ki pa so ga na koncu izgubile. Potem ko so dobile tudi tretjega, je v četrtem kazalo, da bo potreben še peti niz, a ob koncu so varovanke Marca Bonitte povsem nadigrale tekmice in dosegle zmago, s tem pa ostale pri stoodstotnem izkupičku.

Foto: CEV
Foto: CEV

Slovenke so na servis Lorber Fijokove na začetku povedle z 9:0, niz pa zanesljivo pripeljale do konca, že prvo zaključno žogo je izkoristila Planinšec.

Ko so si na začetku drugega niza hitro opomogle po zaostanku 1:4 in povedle s 13:8, je bilo videti, da bodo zlahka zmagale. A gostiteljice so pokazale, da znajo igrati, prišle do preobrata, s tem pa tudi do izenačenja 1:1.

Toda gostje so bile v nadaljevanju zanesljivejše, dokaj gladko so prišle do novega vodstva. Preobratov še ni bilo konec, sredi niza so domače vodile že za devet točk, vendar so jih Slovenke predvsem s pomočjo servisov Lorber Fijokove ujele, v končnici pa pokazale manj nervoze in zmagale.

Naslednjo tekmo bodo Slovenke odigrale v sredo, 7. septembra, ko bodo gostile Azerbajdžan, tekma bo tako pomembnejša za gostje, ki do današnje tekme na treh obračunih niso izgubile niti niza.

Izjave po tekmi

Marco Bonitta, selektor Slovenije: "Dobro smo se pripravili na tekmo, tako fizično kot taktično, tekmice smo dobro analizirali. Igrajo agresivno, a moje igralke so se držale navodil in nam jih je uspelo zaustaviti. Igrali smo pametno, dobro izkoriščali protinapade, še posebno pa me veseli četrti niz, v katerem smo dokazali, da se ekipa nikoli ne preda. Res sem lahko zelo, zelo zadovoljen."

Anja Mazej, odbojkarica Slovenije: "Res sem vesela, da smo premagale najboljše tekmice v skupini in se uvrstile na evropsko prvenstvo. Ponosna sem na ekipo, ker smo se večinoma časa držale tistega, kar smo se dogovorile. Še vedno je bil en velik padec v igri, a sem vesela, da smo se znali pobrati in na koncu zmagati."

Mija Šiftar, odbojkarica Slovenije: "Teden časa smo imele, da se pripravimo nanje, uspelo nam je dobro. Blok in obramba sta nam danes res dobro šla. Povsem smo jih zaustavile in zasluženo zmagale."

Slovenske odbojkarice tretjič na evropskem prvenstvu

Kvalifikacije za evropsko prvenstvo, Baku

Skupina D, 4. krog:
AZERBAJDŽAN – SLOVENIJA
1:3 (-11, 19, -18, -21)

Azerbajdžan: Ruban 9, O. Alijeva 13, Abdulazimova 9, Harčenko 1, Kondratjeva, Bašnakova 1, Mercalova, Imanova 1, B. Alijeva, Besman 2, Karimova, Ališanova, Stepanenko 11, Kiriljuk 9.

Slovenija: Mazej, Pogačar, Eržen 1, Zatkovič 18, Šiftar 18, Najdič, Velikonja Grbac 8, Pucelj, Boisa, Grubišič Čabo, Lorber Fijok 17, Planinšec 15, K. Milošič.

800 gledalcev.


GRUZIJA – AVSTRIJA
0:3 (-17, -18, -18)

Vrstni red: Slovenija 11, Azerbajdžan 9, Avstrija 4, Gruzija 0.

Na EP vodita prvi dve mesti v skupini.


Preostali tekme Slovenije:
7. 9.: SLOVENIJA – AZERBAJDŽAN
10. 9.: SLOVENIJA – GRUZIJA

Odbojka (Ž) - kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2023: Azerbajdžan - Slovenija, prenos iz Bakuja