Foto: SOJ RTV SLO
Foto: SOJ RTV SLO
Režiser Dejan Čretnik pustil neizbrisen pečat na številnih velikih tekmovanjih

"V zadnjem obdobju ni bilo večjega športnega dogodka pri nas, ki ga ne bi ovekovečil v neposrednem prenosu. Planica, Pokal Vitranc, Zlata lisica, svetovno prvenstvo v biatlonu na Pokljuki, košarkarsko evropsko prvenstvo v Sloveniji in tekme nogometne reprezentance," so zapisali v športnem uredništvu TV Slovenija. Zelo so ga cenili tudi v tujini. Bil je režiser mednarodnih neposrednih prenosov na olimpijskih igrah, nordijskih svetovnih prvenstvih.

Spodnje besede je Čretniku namenil Marjan Lah.


Dejanu v slovo

Tiho in prerano nas je zapustil naš sodelavec, režiser neposrednih radiotelevizijskih športnih prenosov, Dejan Čretnik.

"Mladenič nosi nekaj v sebi. Vidi slike, ne le ene, in jih zna tudi uokvirjati," je zanj ob priporočilu, da mladega montažerja RTV-studia v Mariboru povabimo v Ljubljano, povedal znameniti Stane Škodlar. Konec osemdesetih je bilo to, prav v času, ko sta športni program naše ustanove in ves Zavod pridobivala mednarodni ugled, ko so iz mednarodnih športnih zvez prihajali po nasvete, kako dopolniti ali celo spremeniti pravila v športih, da bodo ti bolj televizijski, bolj po koži gledalcev in medija kot takega.

Dejan se je izkazal za izjemnega učenca, mladeniča natančnega in ostrega pogleda, ki je v sebi znal odvrteti finalno sliko z miksi kamer že na terenskem ogledu, še preden je prirediteljem povedal, kje naj kopljejo za praktikable, kje naj bo energetsko vozlišče, kje mikscona, kje komentatorska mesta ...

Z našo produkcijsko ekipo se je kalil do stopnje, da je že po desetletju prevzemal najtežje mednarodne projekte in zrasel v spoštovanega kolega, ki so mu bile zaupane naloge produkcije mednarodnega RTV-signala na olimpijskih igrah v Vancouvru, Sočiju, Pekingu, vabili so ga na seminarje in mednarodne zveze so mu zaupale vsebinske analize svojih športov in disciplin – ker se je vanj poglobil do zadnje vitre svojega bitja, ga razumel do popolnosti in mu znal kdaj vdahniti tisti "več", ki je gledalcem pred zasloni izvabljal vzdiha občudovanja.

Odšla je pesniška duša našega poklica, režiser mednarodnega kova. Mnogo prerano.

Marjan Lah, nekdanji odgovorni urednik športnega programa na TV Slovenija

Dejan Čretnik tri desetletja vodilni režiser na največjih športnih dogodkih