Asafa Powell in Usain Bolt sta glavna favorita teka na 100 metrov. Foto: Reuters
Asafa Powell in Usain Bolt sta glavna favorita teka na 100 metrov. Foto: Reuters
Šjang Liu
Šjang Liu je v domovini prava ikona. Vsi pričakujejo zlato medaljo. Foto: Reuters
Kenenisa Bekele
Kenenisa Bekele je v zadnjih petih letih razred zase v tekih na dolge proge. Foto: EPA
Jelena Isinbajeva
Jelena Isinbajeva je v Monte Carlu postavila že 23. rekord v skoku ob palici. Foto: Reuters
Primož Kozmus
Primož Kozmus je serijo odličnih uvrstitev na velikih tekmovanjih začel leta 2003, ko je bil 5. na svetovnem prvenstvu. Sledilo je 6. mesto v Atenah, 7. na evropskem v Götteborgu in lansko srebro v Osaki. Foto: EPA

Dvakratni svetovni prvak iz Osake Tyson Gay letos ni glavni favorit. Američan je v senci Usaina Bolta in Asafe Powella. 21-letni Bolt je presenetil s svetovnim rekordom (9,72), ki ga je odtekel 31. maja v New Yorku. Vseskozi zatrjuje, da bo njegova paradna disciplina na Kitajskem 200 metrov in je šele teden pred začetkom iger v Pekingu s trenerjem sklenil, da se preizkusi tudi v "formuli ena" in tako naskakuje šprinterski dvojček. Finale teka na 100 m bo 16. avgusta ob 16.30.

Robles želi zagreniti življenje Liuju
Kitajci že nestrpno pričakujejo tek na 110 m z ovirami. Branilec olimpijskega naslova Šjang Liu bo imel velikega tekmeca Dayrona Roblesa. Kubanec je kitajskemu zvezdniku odvzel svetovni rekord (12,87). "Ko nekdo izboljša najboljšo znamko na svetu, je to za Liuja precejšnja skrb. Mislim, da lahko v Pekingu zmaga vsaj pet atletov, ampak Liu še vedno ostaja prvi favorit. Za zlato bo potrebno premagati prav njega," je dejal Robles, ki je poudaril, da bo imel Kitajec še kako veliko podporo domačega občinstva.

Bekele in Gebre novim kolajnam naproti
V tekih na dolge proge bodo znova v ospredju obračuni med Kenijci in Etiopijci, ki imajo dva vroča aduta. Kenenisa Bekele, olimpijski prvak iz Aten in trikratni svetovni prvak na 10.000 m, ima v obeh disciplinah svetovni rekord. Zaenkrat se še ne ve, ali bo nastopil v obeh tekih, a eden tekmecev na 10 km bo tudi rojak Haile Gebrselassie. Nekdanji štirikratni svetovni in dvakratni olimpijski prvak na 10.000 m ima težave z astmo. Zaradi vročine in onesnaženega zraka se je odločil, da na maratonu (v lasti ima svetovni rekord) ne bo nastopil. "V Pekingu maraton nikakor ne pride v poštev. V takšnih pogojih ne tečem maratona. Zamislite si poletje, 32 ali 33 stopinj Celzija in poleg tega velika vlažnost. Bolje je, da ne tvegam, bolje je ne sodelovati," je dejal Gebrselassie. Meseca maja je na mitingu v Hengelu odtekel drugi najhitrejši čas sezone na 10.000 m (26:51,20).

Isinbajeva znova rekordno?
V ženskem teku na 5.000 in 10.000 m se bosta udarili večni tekmici Tirunesh Dibaba in Meserat Defar iz Etiopije. Jelena Isinbajeva je po treh letih znova izboljšala svetovni rekord v skoku ob palici. Na mitingu Zlate lige v Rimu je 26-letna Rusinja preskočila 503 cm, v Monte Carlu pa še centimeter več. Blanka Vlašić je v zadnjih dveh letih razred zase v skoku v višino. Po suvereni zmagi na svetovnem prvenstvu v Osaki si prikupna Hrvatica želi še olimpijskega zlata.

Glavna slovenska aduta sta Šestakova in Kozmus
Slovenci bomo imeli v pekingu kar 17 atletov. Največ možnosti za medaljo imata Marija Šestak v troskoku in Primož Kozmus v metu kladiva. 28-letni Brežičan je izjemen talent, ki je kakovost in psihično stabilnost dokončno potrdil na lanskem svetovnem prvenstvu v Osaki, ko je osvojil srebrno medaljo. Vse od takrat je v njegovih mislih le en cilj - olimpijska medalja. Junija je na mitingu v Celju vrgel 81,46 metra, kar je tretji izid sezone na svetu. Pred njim sta samo svetovni prvak Belorus Ivan Tihon z neverjetnimi 84,51 m in Madžar Krisztian Pars (81,91 m). Šestakova meni, da bo treba za kolajno skočiti prek 15 metrov: "Po krču mečne mišice in lažji poškodbi sem zdaj zdrava. Če bom v Pekingu v kvalifikacijah skočila 14,50 metra, si bom zagotovila nastop v finalu. Troskok je letos zelo izenačena disciplina. Šest nas je, ki smo v razliki 15 cm. Konkurence ne bom gledala, upam le, da bo pred menoj čim manj tekmovalk."

Tokrat brez dopinških afer?
Prireditelji upajo, da bodo atletska tekmovanja potekala brez novih dopinških škandalov. Atlete je zelo strah onesnaženosti, visokih temperatur in vlažnosti. Doping je zasenčil največje dosežke atletov v preteklih letih, potem ko je krivdo priznala tudi Američanka Marion Jones, petkratna dobitnica olimpijskega odličja, ki so jo zaprli in ji odvzeli vse kolajne. V tem škandalu so krivdo priznali tudi njeni rojaki Dennis Mitchell, Antonio Pettigrew in Jerome Young, ki so vsi po vrsti sprejeli predlog zloglasnega jamajškega trenerja Trevorja Grahama. Predsednik olimpijskega komiteja ZDA Peter Ueberroth si zelo prizadeva, da bodo na igrah sodelovali le čisti športniki, saj so spomini na številne goljufe še zelo živi.

A. G.