Primož Kozmus je pred tekmo sezone sproščen in optimističen. Foto: EPA
Primož Kozmus je pred tekmo sezone sproščen in optimističen. Foto: EPA
Marija Šestak
Marija Šestak pravi, da najboljšo osmerico tekmovalk na svetu loči le 25 centimetrov. Foto: MMC RTV SLO
Matic Osovnikar
Eden od ciljev Matica Osovnikarja je, da se enkrat v karieri na 100 metrov spusti pod mejo 10 sekund. Mu bo to uspelo v Pekingu? Foto: EPA
Brigita Langerholc
Brigita Langerholc ne skriva svojih velikih načrtov. Foto: EPA
Miran Vodovnik
Slovenski orjak bo več kot zadovoljen z uvrstitvijo v finale. Foto: MMC RTV SLO

Sara Isakovič je po srebru na 200 metrov preostalim reprezentantom svetovala: "Ne obremenjujte se z rezultati in dajte vse od sebe, pa bodo prišli tudi dobri izidi."

Že uvodni dan sama močna orožja
Atletski boji se bodo začeli že v petek, ko bo v pekinško areno stopilo kar nekaj (tihih) adutov. Po (kronološkem redu) so to Miran Vodovnik (krogla), Matic Osovnikar (100 m), Primož Kozmus (kladivo), Brigita Langerholc (800 m) in Marija Šestak (troskok).

Kozmus vadil s krajšim kladivom
"Na sklepnih pripravah na Kitajskem sem imel malo krajše kladivo od tekmovalnega, vendar s tem nisem imel težav. Opravili smo le dodatne preračune in natančno vem, kje sem ta trenutek. Optimistično zrem proti olimpijskemu nastopu," pripoveduje Kozmus, ki bi moral gladko premagati kvalifikacije. Finale ga v tem primeru čaka v nedeljo ob 13.10.

Atleti navijali za Saro
Marija Šestak, ki jo finale čaka prav tako v nedeljo, je poudarila pozitivne učinke dejstva, da je Slovenija že osvojila eno medaljo: "Zelo sem zadovoljna, ker sem zadnje treninge uspešno opravila, Sara pa nam je dala še dodatni veter v naša 'jadra'. V skupnih prostorih v vasi smo navijali zanjo. Je dobra športnica ter 'fejst' punca in smo ji iz srca privoščili ta uspeh. Neverjeten občutek je, ko smo zgolj prvič prespali v olimpijski vasi, pa že imamo kolajno."

Šestakova se veseli tekme
O možnostih za medaljo ni preveč govorila: "Na tekmo se pripravljam s pozitivno energijo. Ne bojim se nobene tekmice. Poskusila bom vse narediti tako, kot najbolje znam. Dobro sem trenirala. Moj osnovni cilj je, da se čim bolj približam odličjem. Če bom skočila toliko, kot znam, bo uvrstitev zelo visoka. Nehvaležno je govoriti o medalji, ker osmerico skakalk loči vsega 25 centimetrov. Tekma bo zelo težka, od kvalifikacij naprej. Veselim se tekme, na kateri sem bom borila do konca."

Osovnikar v lovu na državni rekord
Matic Osovnikar je napovedal lov na državni rekord v teku na 100 metrov: "Včeraj sem bil v Pekingu že na ogrevalnem stadionu in pogoji so zelo dobri. Cilji so taki, kot sem jih imel že na začetku sezone. Želim teči državni rekord in priti čim dlje. Na 100-metrski razdalji bom verjetneje dosegel precej boljši izid kot na 200-metrski, na kateri mi letos ne gre najbolje."

Langerholčeva v mislih na medaljo
Brigita Langerholc je pred osmimi leti v Sydneyju tek na 800 metrov končala na četrtem mestu. Pred meseci je napovedovala boj za olimpijsko medaljo. Tega ni skrivala niti tokrat: "Trener Milovan Savič je dejal, da sem zelo dobro pripravljena, kar kažejo meritve na treningih. Dejal je, da lahko na teh OI tečem 1:57 in izboljšam osebni rekord, kar je moj cilj. Pomembno bo, da bom nastopila v hitri polfinalni skupini in da bi bila med prvimi tremi v polfinalu. Finale me ne skrbi, predteki pa bodo ključni. S tekmami se ne obremenjujem, posvečam se predvsem mojemu teku. Upam, da mi bo po vem ostalo dovolj moči, da bi se lahko v finalu borila za medaljo."

Vodovnik že v kvalifikacijah na polno
"Po poškodbi pred tremi tedni se je stanje že izboljšalo in na treningih mečem tako, kot je treba. Pričakujem, da bo kvalifikacijska norma za finale okrog 20,4 m, zato bom moral že v kvalifikacijah nastopiti na vso moč," pa pred svojim nastopom razmišlja Vodovnik.

S. J.