33-letna Tatjana Tomašova ne bo branila srebra iz Aten. Foto: EPA
33-letna Tatjana Tomašova ne bo branila srebra iz Aten. Foto: EPA

Med sedmerico sta tudi dvakratna svetovna prvakinja v teku na 1.500 metrov (2003, 2005) in srebrna z olimpijskih iger v Atenah Tatjana Tomašova ter svetovna dvoranska prvakinja na isti razdalji Jelena Soboljeva, s časom 3:57,71 lastnica svetovnega dvoranskega rekorda. Vzrok za strogo kazen: pri dopinških testih so atletinje menjala vzorce urina.

Brez nastopa v Pekingu so ostale še srednjeprogašice Julija Fomenko (pred dvema letoma zlata na svetovnem dvoranskem prvenstvu na 1.500 metrov), Svetlana Čerkasova (v teku na 800 metrov je bila včasih konkurentka Jolande Čeplak) in Olga Jegorova (leta 2001 svetovna prvakinja na 5.000 metrov), metalka kladiva Gulfija Hanafejeva (nekoč svetovna rekorderka v tej disciplini) in evropska prvakinja v metu diska Darja Piščalnikova.

Suspendirani tudi dve Romunki
Romunski tekačici na 1.500 metrov Elena Antoci in Cristina Vasiloiu najverjetneje tudi ne bosta potovali v Peking. Predsednik romunskega olimpijskega komiteja Octavian Morariu je sporočil, da so v dopinških testih obeh atletinj našli sledove prepovedanega sredstva EPO, tako da sta zdaj v začasnem suspenzu.

T. O.