Primož Kozmus je dosegel največji uspeh slovenske atletike. Foto: Reuters
Primož Kozmus je dosegel največji uspeh slovenske atletike. Foto: Reuters
Kozmus postal olimpijski prvak
Portret Primoža Kozmusa
Intervju s Primožem Kozmusom
Kozmusova pot do zlata
V Ptičjem gnezdu zadonela Zdravljica
Staretov krik ob Primoževem zlatu

28-letnik je do zlate medalje prišel z drugim metom, ko je orodje zalučal 82,02 metra. Brežičan je vseskozi vodil in bil edini, ki je
v vsakem metu presegel 80-metrsko znamko. Njegova serija je bila izjemna: 80,75; 82,02; 80,79; 80,64; 80,98 in 80,85.

"Korlovo" maščevanje z obrestmi
Drugi je bil Belorus Vadim Devjatovski (81,61), tretji pa njegov rojak Ivan Tihon (81,51), ki je na lanskem svetovnem prvenstvu v Osaki slovenskemu šampionu odvzel zlato medaljo v zadnjem metu. Tokrat se mu je "Korl" maščeval z obrestmi. Desno si oglejte vse mete.



"Vse se je izšlo idealno"
"Ne vem, če se uspeha sploh dobro zavedam. Šel sem na polno. Nisem si mislil, da bo 82 metrov dovolj za zlato medaljo, toda vse se je idealno izšlo. Moji meti niso bili tehnično popolni, vendar jih tudi drugi niso imeli. Čakal sem še na Tihonov zadnji met, ki mi je lani vzel zlato. Tokrat mu ni uspelo," je po izjemnem uspehu povedal slovenski šampion, katerega osebni rekord je 82,30 m. Na Japonskem je lani vrgel le centimeter manj.

Dokončno si je oddahnil po zadnjem poskusu Devjatovskega, ki je kladivo zalučal v zaščitno mrežo. Kozmusu ne bi bilo treba kladiva prijeti v roke še enkrat, toda kot pravi športnik je to storil in kot že okronani olimpijski prvak poskušal še izboljšati svoj najboljši izid. Branilec naslova iz Aten, Japonec Kodži Murofuši, je bil peti (80,71), zmagovalec Sydneyja leta 2000, Poljak Szymon Ziolkowski, pa sedmi (79,22).

To je četrta slovenska medalja v Pekingu. Za veselje so poskrbeli še:
- Sara Isakovič
- Lucija Polavder
- Rajmond Debevec

Medaljo posvetil Sloveniji
"Vesel sem, upal sem na medaljo, želel sem si jo, zato je to zame velik dosežek. Medaljo posvečam Sloveniji. Ni nas veliko, zato si jo zaslužimo," je nadaljeval Brežičan in razkril, kaj mu je pred tekmo dejal trener Vlado Kevo: "Trener je rekel, da bo Tihon padel in to se je res zgodilo." Bioterapevt Marjan Ogorevc mu je bil v veliko oporo: "Pripravljal me je na medaljo že nekaj časa. Rekel mi je, da si moram le upati iti na zlato. Zato sem šel na tekmo zelo sproščen in enostavno sem verjel, da je to mogoče."

Kevo se že ozira naprej
"Zlato odličje še ne bo konec športne poti Kozmusa in tudi ne konec njegovih tekmovalnih ciljev. Do leta 2012 je najin cilj izboljšanje svetovnega rekorda. Leta 2012 bodo v Londonu tudi olimpijske igre. Tedaj bo Primož star 33 let in v najboljših metalskih letih ter zato še vedno v borbi za najvišja mesta," pa je dolgoročne načrte orisal Kevo.

Tretje zlato v samostojni Sloveniji
Kozmus je Sloveniji priboril tretjo zlato olimpijsko medaljo v samostojni Sloveniji. V Sydneyju so se leta 2000 z zlatom okitili strelec Rajmond Debevec ter veslača Iztok Čop in Luka Špik. Od samostojnosti je to že 14. slovenska medalja, skupna bera na olimpijskih igrah pa znaša zavidljivih 26 odličij. To je sicer šele tretja atletska olimpijska medalja sploh. Leta 1996 je bila Brigita Bukovec srebrna v teku na 100 m z ovirami, leta 2004 pa Jolanda Čeplak bronasta na 800 metrov.

Dobitniki medalj na poletnih olimpijskih igrah (zlato - srebro - bron = skupaj):
- pred osamosvojitvijo: 5 - 2 - 5 = 12
- samostojna Slovenija: 3 - 4 - 7 = 14



Kladivo (M):                         
 1. P. KOZMUS         SLO       82,02
 2. V. DEVJATOVSKI    BLR       81,61
 3. I. TIHON          BLR       81,51
 4. K. PARS           MAD       80,96
 5. K. MUROFUŠI       JAP       80,71
 6. O. P. KARJALAINEN FIN       79,59
 7. S. ZIOLKOWSKI     POL       79,22
 8. L. CHARFREITAG    SLK       78,65
 9. M. ESSER          NEM       77,10
10. A. HAKLITS        HRV       76,58
11. D. NAZAROV        TAD       76,54
12. J. STEACY         KAN       75,72


R. K/A. V.    



 









				

			
			
Kozmus postal olimpijski prvak
Portret Primoža Kozmusa
Intervju s Primožem Kozmusom
Kozmusova pot do zlata
V Ptičjem gnezdu zadonela Zdravljica
Staretov krik ob Primoževem zlatu