Snowsillova si je z odličnim tekom zagotovila zlato medaljo. Foto: EPA
Snowsillova si je z odličnim tekom zagotovila zlato medaljo. Foto: EPA
Kešin He
Komaj 16-letna Kešin He je za las premagala Američanko Liukinovo. Foto: EPA
Britanca Bradley Wiggins in Ed Clancy proslavljata zlato. Foto: EPA
Will Simpson (ZDA)
Ekipna tekma v preskakovanju ovir se je izkazala za zelo napeto. Foto: EPA
Namizni tenis trdno v kitajskih rokah
Poljak preprečil popolno prevlado Kitajcev

Le 161 cm visoka Avstralka je bila najhitrejša po 1,5 kilometra dolgem plavanju, 40 kilometrov dolgem kolesarjenju in desetkilometrskem teku ter trem naslovom svetovne prvakinje dodala še olimpijskega. "Izredno sem ponosna. Pred prihodom v Peking nisem imela dobrega občutka. Imam astmo in strašili so me, da bom na pekinškem zraku trpela. Toda nisem imela nobenih težav, saj je tukaj v Ming Tombu zrak čist. Razmere so bile idealne, sonce, prava temperatura. Proga je bila zahtevna, a to meni ustreza," je po zmagi povedala 27-letnica, ki se za igre v Atenah ni uvrstila v reprezentanco.

Avstralska prevlada v jadranju
Uspešen ponedeljek za Avstralijo so s še dvema zlatima kolajnama dopolnili jadralci. Avstralsko prevlado v jadranju so v razredu 470 zagotovili Natha Wilmot in Malcolm Page v moški ter Elisse Rechichi in Tessa Parkinson v ženski konkurenci.

Telovadca Jibing Čen in Kešin He sta kitajska junaka 10. dne olimpijskih iger. Na Ptičjem gnezdu bo okronanih 6 novih atletskih prvakov. Dvakratni svetovni prvak Čen (16,600) je slavil na krogih, pred rojakom Vej Jangom (16,425) in Ukrajincem Aleksandrom Vorobjovom (16,325). Le nekaj minut pozneje je dvorano na noge spravila še Hejeva na dvovišinski bradlji (16,725). Ugnala je Američanko Nastio Lukin (imela je enako oceno). Bron je pripadel še eni Kitajki Jilin Jang (16,650).

Blanik in Bouhil poravnana
Enako tesna je bila tudi odločitev v moškem preskoku, kjer so si prva tri mesta razdelili Poljak Leszek Blanik (16,537), Francoz Thomas Bouhil (16,537) in Rus Anton Golocuckov (16,475). Blanik je slavil po zaslugi boljših ocen za izvedbo. Najboljši kvalifikant Romun Marian Dragulescu je v finalu pri doskoku padel, tako da je končal kot 4.

Prvo mesto so Kitajci potrdili v namiznem tenisu. Moška ekipa je v finalu proti Nemčiji suvereno slavila s 3:0 in povečala zbirko kitajskih (zlatih) medalj na igrah. Prvo zlato medaljo v Pekingu je Belorusiji "dvignil" dvigovalec uteži Andrej Aramnau. S tremi svetovnimi rekordi (s sunkom 200 kg, potegom 236 kg in skupnim rezultatom 436 kg) je 20-letni svetovni prvak v kategoriji do 105 kg premagal nekdanjega svetovnega prvaka, Rusa Dmitrija Klokova. Tudi tretje mesto je osvojil Rus, Dmitrij Lapikov.

Nizozemska kolesarka Marianne Vos je slavila v vožnji na točke, Britanci pa v ekipnem zasledovanju. Otočani so s časom 3:53,314 izboljšali tudi svetovni rekord iz kvalifikacij.

Za zlato potreben dodatni skok
Brazilske nogometašice so prve finalistke, potem ko so s 4:1 premagale Nemčijo. Za zlato se bodo - tako kot v Atenah - pomerile z Američankami, ki so bile s 4:2 boljše od Japonk.

V dramatični končnici konjeniške tekme v preskakovanju ovir so imeli Američani in Kanadčani enako število kazenskih točk, zato so zmagovalca odločili dodatni skoki. Ekipi ZDA je uspelo ubraniti olimpijski naslov iz Aten.

Približujejo se zaključni boji v odbojki na mivki, znani pa so tudi že četrtfinalni pari v košarki in rokometu.

Namizni tenis trdno v kitajskih rokah
Poljak preprečil popolno prevlado Kitajcev