Po Sydneyju se je Kitajska vrnila na vrh v moškem mnogoboju. Foto: Reuters
Po Sydneyju se je Kitajska vrnila na vrh v moškem mnogoboju. Foto: Reuters
Huang Šu
Huang Šu si je na bradlji zaslužil oceno 16,475, Li Šjaopeng pa 16,400. Foto: Reuters
Marko Joković
Marko Joković je bil s 3 goli najboljši strelec Hrvaške. Foto: Reuters
Zmagovalci pištole na 50 m
V pištoli na 10 m so kolajne ostale na Daljnem vzhodu. Foto: Reuters
Zlata kitajska naveza
Skoki v vodo so ena najmočnejših kitajskih disciplin. Foto: Reuters
Fabian Hambüchen
Nemec Fabian Hambüchen je padel na paradnem orodju (drogu) in poklonil bron Američanom. Foto: Reuters
Rafael Nadal
Rafael Nadal ni imel veliko dela z nekdanjim najboljšim igralcem sveta Lleytonom Hewittom. Foto: EPA
Pregled vrhuncev četrtega dne
Kitajcem četrti dan 4 zlate

Gimnastika, ki poleg plavanja in atletike sodi med sveto trojico poletnih iger, je eden najbolj trofejnih kitajskih športov, zato je bilo zlato v mnogoboju zahteva, ne samo želja. Najboljši mnogobojec sveta Jang Vej je zanesljivo vodil svoje kolege do končnega slavja, ko so kar za 7,250 točke prehiteli prvake iz Aten Japonce, bron pa je osvojila močno pomlajena ameriška vrsta.

Zlata šesterica s težavo le na parterju
Huang Šu, Čen Jibing, Li Šiaopeng, Šjao Čin, Jang Vej in Zov Kaj so po slabšem začetku na parterju prevzeli vodstvo po četrti menjavi orodij in do konca so prednost pred tekmeci le še večali. Najbolj so se izkazali na krogih in bradlji, ko so trije telovadci presegli mejo 16 točk.


Trenerju podaljšali življenje
"Najlepša hvala, da ste mi ponudili priložnost, da še malo ostanem na tem svetu. Tudi zaradi neštetih sivih las, ki sem jih 'pridelal' v preteklih štirih letih, ne bom več žaloval," se je po ekipnem uspehu šalil trener Huang Šu, ki je pred igrami zagrozil, da se bo v primeru neuspeha vrgel z enega izmed številnih pekinških nebotičnikov. "Za nami je izjemno težko in naporno obdobje, ne le fizično, ampak tudi psihično. Po polomu v Atenah je Jang Vej razmišljal celo o slovesu od gimnastičnih dvoran, a k sreči nam ga je uspelo prepričati, saj nam brez njega danes ne bi uspelo," je težavno pot do uspeha opisal kitajski glavni trener.


Phelps pred zmenkom z zgodovino
Prvi zvezdnik olimpijskih iger plavalec Michael Phelps je na 200 m prosto brez težav in z novim svetovnim rekordom ugnal vso konkurenco in osvojil že deveto zlato odličje v karieri. Z deseto, ki jo lahko osvoji že v sredo, bo postal najuspešnejši posameznik iger vseh časov! Američani so z Aaronom Piersolom in Natalie Coughlin osvojili še dve zlati, edina preostala je romala v Avstralijo z Leisel Jones.

Martikan slovaški junak
Od napovedovanega obračuna v slalomu kanuja na divjih vodah med Tonyjem Estanguetom in Michalom Martikanom ni bilo nič, saj je Francoz in branilec prvaka ostal brez finala. Slovak je nato zanesljivo osvojil svojo drugo zlato (Atlanta '96) in skupno že četrto. V slalomu kajaka, ki je tako kruto kaznoval Petra Kauzerja, je slavil Nemec Alexander Grimm, presenetil pa je Togovec Benjamin Boukpeti s tretjim mestom.

Tanimoto ubranila naslov iz Aten
Japonska judoistka Ajumi Tanamoto je v finalu juda do 63 kg z iponom ugnala krvnico Urške Žolnir Francozinjo Lucie Decosse. Pri moških je favoriziranega Južnega Korejca Ja-Bum Kima presenetil Nemec Ole Bischof.

"Južnjak" s pištolo ugnal "severnjaka"
Džong-Oh Džin je za 0,2 kroga s pištolo na 50 m ugnal Džong-Su Kima, a zaradi več kot 60-letne razdeljenosti Korejskega polotoka, je šlo zlato v Južno, srebro pa v Severno Korejo. V dvojnem trapu je slavil Walton Eller iz ZDA.

Novo zlato za Kitajsko sta poskrbeli Roulin Čen in Šin Vang , ki sta s 363,54 točke slavili zmago v sinhronih skokih v vodo z 10-metrske deske. Severnokorejski dan je v dviganju uteži do 63 kg dopolnila Hjon Suk Pak. Končalo se je ekipna tridnevna konjeniška tekma, ki so jo dobili Nemci, kar je lep obliž na diskvalifikacijo v Atenah. Posamično zlato v tridnevni tekmi je šlo v roke Nemcu Hinrichu Romeikeju, ki je slavil pred Američanko Gino Miles in Britanko Kristino Cook.

Zlata ruska rokoborba
Prva rokoborska končna odločitev je Rusiji prinesla težko pričakovano prvo zlato odličje. V kategoriji do 55 kg je Nazir Mankijev v finalu premagal Azerbajdžanca Rovšana Bajramova. Da je rokoborba resnično domena dežel iz nekdanje Sovjetske zveze, je dokazala tudi druga odločitev - v kategoriji do 60 kg je zmagal Rus Islam Beka Albijev, drugi je bil Azerbajdžanec Vitalij Rahimov, bron pa sta osvojila športnika iz Kazahstana in Kirgizistana.

Ali ne poznate najbolje pravil rokoborbe? Kliknite tukaj.

Hrvati ugnali še evropske prvake
Jasmin Repeša je našel recept, kako na Hrvaškem oživiti duh in čas Dražena Petrovića, Tonija Kukoća in preostalih srebrnih fantov iz Barcelone. Hrvaška je v 2. krogu košarkarskega turnirja presenetljivo premagala Rusijo s 85:78. Po pravi drami in podaljšku so svetovni prvaki Španci le ugnali Kitajce (85:75). Američani so bili s 97:76 boljši od Angole.

Hrvaška lekcija Srbom
V vaterpolskem derbiju med Hrvaško in Srbijo so slavili naši južni sosedje. Evropski podprvaki so povedli s 3:1, a so svetovni prvaki že pred zadnjo četrtino vodili z 9:5, na koncu je bilo 11:8 za Hrvate. Odličen hrvaški dan so zaokrožili rokometaši, ki so slabo Brazilijo povozili s 33:14. Južna Koreja je presenetila evropske prvake iz Danske, na koncu je bilo 31:30 za Azijce.

Pestro je tudi v preostalih moštvenih športih. V 2. krogu so odbojkarji ZDA s 3:1 premagali Italijo, Srbija pa je proti Braziliji doživela že drugi poraz (1:3). Nogometašice so odigrale že 3. krog. Turnir nadaljujejo tudi hokejistke na travi, prvič pa so na igrišča stopile igralke softballa.

Nadal zlahka prek Hewitta
Velike pozornosti je deležen tudi teniški turnir. Pri ženskah sta sestri Williams napredovali brez težav. Tretji nosilec Novak Djoković je brez zapletov odpravil Rainerja Schüttlerja (6:4, 6:2), podobno gladko je proti Lleytonu Hewittu šlo tudi Rafaelu Nadalu (6:1, 6:2). Roger Federer je hitro odpravil Rafaela Arevala iz Salvadorja (6:2, 6:4).

Tenis, 2. krog:
-
moški
-
ženske

Odlična gledanost v ZDA
Nenavadne ure plavalnih final se ameriški mreži NBC bogato obrestujejo, medtem ko Evropejcem preostane le zbujanje ob 4. zjutraj.

T. G.

Pregled vrhuncev četrtega dne
Kitajcem četrti dan 4 zlate