Foto:
Foto:

"Verjamem, da boste tudi letos slovenski državi in narodu prinesli nekaj novih medalj," je med drugim poudaril predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Janez Kocijančič. Predsednik države Danilo Türk je dejal, da je imela Slovenija vedno močno ekipo in se ob tem spomnil časov, ko je služboval v Združenih narodih: "Takrat so po hodnikih govorili, da je Slovenija država z največ zlatimi medaljami na število prebivalcev."

"Naša ekipa je združenje izkušenj in mladosti, saj bosta nastopila tudi Iztok Čop in Rajmond Debevec, ki sta nastopila prav na vseh igrah, odkar Slovenija samostojno tekmuje v tej konkurenci. V reprezentanci je peterica (Čop, Špik, Debevec, Žbogar, Žolnir, op. a.), ki je doslej že osvojila medalje in tudi ti bodo zgled ostalim za uspešne nastope," je še povedal Kocijančič.

Zver ponosen, da je bila Slovenija proti bojkotu
Srečo sta športnikom zaželela tudi minister za šolstvo in šport Milan Zver in Miro Cerar. "Ponosen sem, da se je Slovenija zoperstavila idejam o bojkotu iger. Igre so nekaj posebnega za vse, ki imajo šport radi," je poudaril Zver.

Slovenski vladi, ki je izrekla odločen ne politizaciji iger, se je na predstavitvi zahvalil tudi kitajski veleposlanik v Sloveniji Žaolin Ži, ob tem pa napovedal moderne in "zelene" igre ter slovenskim športnikom zaželel srečo v svoji domovini. Slavnostno olimpijsko zaprisego slovenske reprezentance je prebral Rajmond Debevec, predstavitve pa se je udeležil tudi nekdanji slovenski predsednik Milan Kučan.

M. R.