Primož Kozmus je bil po srebru na SP-ju v Osaki Športnik leta 2007, tudi letos ga brez dvoma čaka ta naziv. Foto: MMC RTV SLO
Primož Kozmus je bil po srebru na SP-ju v Osaki Športnik leta 2007, tudi letos ga brez dvoma čaka ta naziv. Foto: MMC RTV SLO
Kozmus in Kocijančič o nagrajevanju športnikov

Športniki se lahko zaposlijo v vojski, na policiji ali pri carini. Zaposleni so le, dokler se aktivno ukvarjajo s športom. "Pričakujem od države, da bo priskrbela doživljenjske rente za športnike. Mislim, da so vsi Slovenci zelo ponosni na nas in je pravilno, da se za nas poskrbi tudi po končani karieri. Pričakujem pomoč olimpijskega komiteja, da ne bom jaz zdaj glavni promotor," je odločen 28-letni Brežičan, ki je prejšnjo nedeljo v Ptičjem gnezdu poskrbel za prvo slovensko olimpijsko zlato medaljo v atletiki.

Medalisti so še dodatno nagrajeni
"Hočejo imeti pokojnine, rente in nagrade do 12. mesta. Predloge je treba obravnavati na pristojnih organih, izda jih lahko le država," mu odgovarja predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Janez Kocijančič. Olimpijski komite poudarja, da vsem športnikom finančno pomagajo med pripravami. Posameznike z vidnejšimi izidi iz prejšnje sezone financira sklad za vrhunske športnike. Vsi dobitniki olimpijskih medalj so dodatno nagrajeni.

Četrto mesto se hitro pozabi
"Če si tretji, je še vse super, saj osvojiš kolajno. Če si četrti, se pa vse zelo hitro pozabi. To je že kar nekako normalno," je povedal Mitja Petkovšek. Virtuoz na bradlji je osvojil štiri naslove evropskega prvaka in dva naslova svetovnega prvaka, na olimpijskih igrah pa je imel izjemno smolo. V Sydneyju leta 200 je izpadel v kvalifikacijah, letos pa je končal na 5. mestu.

Denar in pozornost pač pritegnejo le medalje. Dosežki od četrtega mesta navzdol so večinoma le za statistike.

A. G.

Kozmus in Kocijančič o nagrajevanju športnikov