Lin Ma je slavil pred 8.000 domačimi navijači. Foto: EPA
Lin Ma je slavil pred 8.000 domačimi navijači. Foto: EPA
Jevgenija Kanajeva in Irina Žukova
Prvouvrščeni Rusinja Jevgenija Kanajeva in Belorusinja Irina Žukova sta si padli v objem in potočili nekaj solz. Foto: Reuters
Andrew Russell
Kanuist Andrew Russell je bil po 500 metrih preveč izmučen, da bi iz kanuja vstal sam. Foto: Reuters
Hiromi Kobajaši
Hiromi Kobajaši so odnesli iz dvorane na nosilih. Foto: Reuters
Nemški hokejisti na travi so z 1:0 odpravili Špance. Foto: Reuters
Nedotakljivi Kitajci

Lin je v finalu s 4:1 v nizih odpravil prvega favorita, rojaka Vang Haa. Tretje mesto je pripadlo Vang Ličinu, ki je s 4:0 porazil švedskega veterana Jörgena Perssona. Novopečeni olimpijski prvak Lin je v 3. krogu izločil Bojana Tokiča.

Kanajeva nasledila Kabajevo
Kraljica ritmične gimnastike je postala 18-letna Rusinja Ženja Kanajeva, ki je bila razred zase, saj je bila najboljša z vsemi štirimi orodji. Kanajeva je na prestolu nasledila rojakinjo Alino Kabajevo.

Španec bruhal na podelitvi medalj
Ko športniki rečejo, da so dali vse od sebe, mislijo resno. Dva dobitnika medalj v kanuju nista bila zmožna sama priti na podelitev medalj!

Čeprav ni šlo za kak maraton, ampak le za 500-metrsko preizkušnjo v kanuju na mirnih vodah, sta imela David Cal in Jurij Čeban v cilju pekinške olimpijske preizkušnje velike težave. Španec, ki je osvojil srebrno medaljo, je bil ves bled in je med podelitvijo bruhal, prav tako pa je "zmanjkovalo" tudi Čebana, ki ga je že v cilju prišel iskat reševalni čoln, saj je izgubljal zavest. Oba so morali nato prepeljati na novinarsko konferenco, čeprav je bilo do tja le nekaj korakov. Zlato je osvojil Maksim Opalev, večkratni svetovni prvak, ki pa je le zaokrožil zbirko olimpijskih medalj z najžlahtnejšo. V Sydneyju je bil srebrn, v Atenah bronast.

Ekstremna vlaga in vročina v Šunjiju je med kanujisti zahtevala še eno "žrtev." Kanadčanu Andrewu Russellu, ki je z Gabrielom Beauchesnejem-Sevignyjem v C-2 na 500 metrov osvojil peto mesto, so morali po koncu tekme pomagati reševalci.

Za Japonko Hiromi Kobajaši je bilo sinhrono plavanje prenaporno. Pred finalnim nastopom svoje ekipe je imela težave z dihanjem. Iz bazena so jo morali potegniti reševalci, po zadnjih informacijah naj bi bilo z njo vse v redu. Zlato so sicer osvojile Rusinje pred Španijo in Kitajsko. Avstralec Matthew Mitcham je najatraktivneje skakal z 10-metrskega stolpa.

Absalon drugič zapored zlat
V gorskem kolesarstvu je Julien Absalon v 36-km krosu ubranil naslov prvaka. Na tehnično zelo zahtevni progi (8 krogov po 4,5 km) je za popolno francosko zmagoslavje poskrbel še srebrni Jean-Christophe Peraud, bron pa je bo boju z rojakom Christophom Sauserjem osvojil Švicar Nino Schurter. "V gorskem kolesarstvu se ti lahko zgodi karkoli. Lahko doživiš infarkt ali pa tehnično napako. Zadnji del zadnjega kroga je bil zelo težak.Da bom zmagal, sem vedel šele, ko je bil za mano zadnji spust in sem prišel v stadion. Takrat sem vedel, da bom lahko ciljno črto tudi prehodil, če bo potrebno," je po tekmi povedal Absalon.

Kubanec kar nad sodnika
Taekwondisti so si razdelili še zadnja dva kompleta medalj. Pri moški je v kategoriji nad 80 kg zmagal Južnokorejec Ča Dong-Min, pri ženskah nad 67 kg pa Mehičanka Maria del Rosario Espinoza. Za škandal je poskrbel Kubanec Angel Volodia Matos, ki je v glavo brcnil švedskega sodnika.

Rus se je maščeval Italijanu
Pet novih prvakov je bilo okronanih v boksu. V kategoriji do 91 kg je Rus Rahim Čakijev po točkah ugnal Italijana Clementa Russoja in se mu tako maščeval za poraz v finalu lanskega svetovnega prvenstva.

V Ptičjem gnezdu je Belgijka Tia Hellebaut presenetila Blanko Vlašić. Zlato v nogometu so osvojili Argentinci, v rokometu Norvežanke, v košarki Američanke, v odbojki Brazilke, v bejzbolu Južna Koreja in v hokeju na travi Nemci.

Šesti primer dopinga
Ukrajinski dvigalec uteži Igor Razoronov je bil 18. avgusta v kategoriji do 105 kg pozitiven na steroid nandrolon, je sporočil Mednarodni olimpijski komite. Nekdanjega svetovnega prvaka (v letih 1995 in 1998), ki je bil v Pekingu šesti, so izključili iz iger.

T. O./T. V./A. V.

Nedotakljivi Kitajci