Peter Mankoč še nikoli ni plaval v olimpijskem finalu. V Pekingu ima najbrž zadnjo priložnost, da doseže še to. Foto: EPA
Peter Mankoč še nikoli ni plaval v olimpijskem finalu. V Pekingu ima najbrž zadnjo priložnost, da doseže še to. Foto: EPA
Vsi 3 Slovenci izboljšali rekorde
Slovenske minute šestega dne
Nastop Čarmanove na 200 m hrbtno
Nastop Mankoča na 100 m delfin

Najhitrejši je bil Srb Milorad Čavić z olimpijskim rekordom 50,76, ki je plaval v isti skupini kot Mankoč in Michael Phelps (50,87). Polfinale bo v petek zjutraj ob 5.16.

Mankoč: Ne vem, če lahko plavam bolje
"To je bil moj maksimum. Kar sem hotel narediti, sem naredil. Dokazal sem, da sem še vedno v svetovnem vrhu. Zadovoljen sem s tem. Upam, da bom plaval tudi jutri čim bližje temu. Če bo to dovolj za finale, v redu, če ne, pa tudi. V tej disciplini je bil v zadnjih letih narejen izjemen napredek. Čas 52,00 je bil vedno dovolj za medaljo, mislim, da v Sydneyju celo za zlato. Ne vem, če lahko plavam boljše kot danes. Izkoristil sem svoje prednosti, tako kot znam, podvodno plavanje je bilo super," je po uspešnih kvalifikacijah povedal Mankoč, ki je bil hitrejši od Čavićevega starega evropskega rekorda (51,36).

Državni rekord, ki mu je marca na evropskem prvenstvu v Eindhovnu prinesel srebro, je popravil za 83 stotink sekunde. V polfinale so se prebili le štirje Evropejci.

Čarmanova imela 15. čas
Najhitreje v karieri je na 200 m hrbtno plavala tudi Anja Čarman (2:10,49), ki je julijski državni rekord iz Dubrovnika popravila za več kot sekundo. To je bilo dovolj za skupno 15. mesto in nastop v petkovem polfinalu ob 4.23. Najhitrejša je bila Zimbabvijka Kirsty Coventry (2:06,76), ki je postavila olimpijski rekord.

"Bilo je zelo tesno. Zelo sem si želela polfinala, zato sem zelo vesela, da mi je uspelo. Jutri grem spet na polno!" je dejala Čarmanova in dodala, da sta se z Britanko Gemmo Spofforth v zaključku pod vodo dotaknili z rokama, kar jo je malce zmedlo, saj se ji to v karieri še ni zgodilo.

Jernej Godec je z državnim rekordom na 50 m prosto (22,21) osvojil 18. mesto. Polfinale je zgrešil za vsega štiri stotinke, zapravil pa ga je s slabšim prihodom v cilj.

Jadralci počivali
Jadralci danes niso imeli sreče z vremenom. Gašperju Vinčecu so v razredu finn zaradi slabe vidljivosti in pomanjkanja vetra odpovedali današnji dve regati. Izpeljali naj bi jih jutri, v soboto pa sledi "medal race", finalna regata najboljše deseterice, ki šteje dvojno.

Brez nastopa je ostal tudi Vasilij Žbogar (laser), ki bo tako kot Vinčec nadaljeval svoje nastope v petek.

Tokiča za nagrado čaka 2. nosilec
Izžrebana je bila tabela za moški turnir. Bojan Tokič je prost tako v predkrogu kot v 1. krogu in se bo v 2. krogu v sredo pomeril z najboljšim iz obračuna Fedor Kuzmin - Mihai Bobocica/Afšin Norouzi. V primeru uspeha Tokiča v 3. krogu čaka drugi nosilec, Kitajec Lin Ma.

M. R.

Vsi 3 Slovenci izboljšali rekorde
Slovenske minute šestega dne
Nastop Čarmanove na 200 m hrbtno
Nastop Mankoča na 100 m delfin