Mitja Petkovšek ni ponovil napake iz Sydneyja. Foto: EPA
Mitja Petkovšek ni ponovil napake iz Sydneyja. Foto: EPA
Luka Špik in Iztok Čop
Blejski dvojec je rutinirano opravil prvi del naloge. Foto: EPA
Gašper Vinčec
Gašper Vinčec je v Peking prišel po medaljo. Foto: EPA
Slovenske minute prvega dne
Petkovšek s staro vajo v finale
Čop in Špik ležerno v polfinale

eslači so uspešno začeli igre.

Čeprav Petkovšek, svetovni in evropski prvak na bradlji, ni naredil prvine belle, je z oceno 16,125 kot peti napredoval v finale, kjer bo tvegan element za medaljo nujen. Pomembno je, da je Petkovšek pozabil na polom v Sydneyju, ko je na kvalifikacijah naredil veliko napako. Najboljšo oceno je prejel Kitajec Li Šjaopeng (16,425).

Veselje je bilo iskreno
"Zelo sem zadovoljen. Problem je bil v tem, da nisem vedel, kako bo z lestvinami. Belgijec se je potrudil in ni "vsega" dol zdrsal. Pomembno je, da z lažjo vajo nisem naredil kiksa. Vedel sem, da bo dovolj ocena 16,00, mogoče 16,05," je povedal Petkovšek, ki je imel zaradi posebnega načina mazanja in izpiranja lestvin tekmovalca pred njim veliko težav na treningu. "Vedel sem, da mi bodo sodniki dali višjo oceno, tudi če bi jo slabše naredil," je v šali dodal Ljubljančan.

"Petko", ki se je po seskoku z orodja uspešnega uvoda na olimpijskih igrah veselil s trenerjem Edijem Kolarjem, je tudi dogajanje po vaji komentiral v šaljivem tonu: "Vedeli smo, da se moramo malo veseliti, da nas morajo nagraditi. Ne, hecam se. Veselje je bilo iskreno, nič ni bilo zaigrano."

Desno si oglejte:
- vse slovenske nastope 1. dne
- vajo Mitje Petkovška za finale
- Dvojec Čop/Špik zlahka naprej


Finale 19. avgusta ob 12.00
Najboljši slovenski telovadec je dodal, da ga je bilo pred vajo malo strah, a na koncu je izvedel lepo vajo. "Tudi seskok je bil kljub manjšemu poskoku zelo dober zame," je poudaril Petkovšek in ocenil, da so se vsi pravi favoriti uvrstili v finale - Nikolaj Krijukov (Rusija), Anton Fokin (Uzbekistan), Ju Von Čul, Jang Te Jung (oba Južna Koreja), Huang Šu (Kitajska) in Fabian Hambüchen (Nemčija). Finale bo v torek, 19. avgusta, ob 12.00.

Špik nezadovoljen
Veslaški posadki Iztok Čop/Luka Špik ter Miha/Tomaž Pirih/Rok Kolander/Rok Rozman sta v svoji predtekmovalni skupini zasedli 3. mesto in se neposredno uvrstili v polfinale. Dvojec je zaostal za Avstralcema in Francozoma, četverec pa za Nizozemci in Novozelandci. Špik ni bil zadovoljen z veslanjem, saj sta s Čopom merila na prvo mesto: "Upam, da se bova do polfinala popravila."

Kolesarji daleč od vrha
Borut Božič, Jure Golčer, Tadej Valjavec in Simon Špilak na cestni kolesarski dirki, ki jo je v nemogočih razmerah dobil Španec Samuel Sanchez, niso bili v ospredju. S 35. mestom je bil najboljši Tadej Valjavec.

Dugonjič kandidat tudi za finale
Od štirih slovenskih plavalcev, ki so prvi dan skočili v bazen, se je v polfinale prebil Damir Dugonjič na 100 m prsno. 20-letni Korošec je z 1:00,35 postavil nov državni rekord, skupno pa je dosegel 9. izid predtekmovanja. Dugonjič je zmagal v svoji skupini. "Saj sem kar v šoku. Brez besed. Ne morem verjeti, da mi je uspelo plavati tak izid," je bil navdušen slovenski junak.

Matjažu Markiču uvrstitev v polfinale ni uspela (1:01,31; 24. čas). Državni rekord je na 100 m delfin (58,68) plavala tudi Sara Isakovič, a to ni bilo dovolj za polfinale. Kljub temu je dokazala, da je pred paradno disciplina 200 m prosto v dobri formi. Anja Klinar je na 400 m mešano prav tako postavila najboljšo slovensko znamko (4:38,90; 16.), vendar je bil finale nedosegljiv.

Jadralec Gašper Vinčec (razred finn) je v slabem vetru osvojil deveto mesto v prvi in enajsto v drugi regati. Skupno je osmi. Vodi Poljak Rafal Szukiel. Tretji in četrti plov bosta v nedeljo.

Za Drakšiča previsoka prva ovira
Judoist Roki Drakšič je bil prvi Slovenec, ki je končal nastope v Pekingu. Zanj je bil usoden uvodni poraz proti Irancu Masudu Ahondzadehu. Drakšič je dobro začel in povedel, a je nato Ahondazdehu uspel vazari, s čimer si je priboril neulovljivo prednost. Iranec je pozneje izgubil dvoboj proti svetovnemu prvaku, Južnemu Korejcu Čoju, kar je pomenilo, da borec iz Griž ne more računati niti na repasaž. "Celo vodil sem, nato pa so me te bedarije, lastne napake, stale zmage," je bil po hitrem slovesu od iger razočaran Drakšič.

Vas zanima, kaj v judu pomeni ipon ali vazari? Poglejte tukaj.

Tvrdyjeva proti Belorusinji
Igralka badmintona Maja Tvrdy, ki je bila v 1. krogu prosta, je dobila nasprotnico v 2. krogu. To je Belorusinja Olga Konon.

A. V./T. O./M. R.

Slovenske minute prvega dne
Petkovšek s staro vajo v finale
Čop in Špik ležerno v polfinale