Milorad Čavić je bil v Beogradu sprejet kot veliki junak. Za Srbe je zlat in moralni olimpijski prvak. Foto: Reuters
Milorad Čavić je bil v Beogradu sprejet kot veliki junak. Za Srbe je zlat in moralni olimpijski prvak. Foto: Reuters
Michael Phelps in  Milorad Čavić
Posnetek NBC-ja naj bi prikazal zmago Milorada Čavića.
Phelps do sedmega zlata

Sobotna zmaga Michaela Phelpsa na 100 metrov delfin še vedno buri duhove, Čavić je zaostal le za stotinko sekunde. Na številnih posnetkih je bilo videti, da je odločitev najmanj sporna. Čavić je poraz sprejel zelo športno. "Ni sramota izgubiti proti najboljšemu. Zdaj vsi razmišljajo o tem, kako so me okradli. Sprašujejo me, če sem zelo jezen, a nisem. Prav nasprotno, sem zelo srečen. Moja družina in prijatelji so ponosni name. Srebro je velik uspeh. Čas bo pokazal, kaj vse mi je uspelo v Pekingu," je dejal 24-letni evropski rekorder na 50 m delfin, ki je v glavnem mestu Srbije doživel veličasten sprejem. Srbija ima poleg njegovega srebra še bron tenisača Novaka Djokovića.

Tudi Omega si je želela zmage Phelpsa
Za merjenje časov je po tradiciji poskrbela Omega, ki že veliko let sodeluje z Mednarodno plavalno zvezo (FINA). Največji zvezdnik letošnjih olimpijskih iger je ambasador Omege od leta 2004. Zgodba o osmih zlatih je epska, naravnost neverjetna, rekord Marka Spitza je padel po 32 letih. V interesu Omege je nedvomno bilo, da "Izstrelek iz Baltimora" uresniči svoj projekt osmih zlatih.

Ambasadorji Omege so same znane osebnosti: Cindy Crawford, Nicole Kidman, George Clooney, Michael Schumacher in tudi plavalci Ian Thorpe, Aleksander Popov ter seveda Phelps. Na njihovi uradni strani so že napisali zahvalo Phelpsu za izjemne dosežke: "Na enih igrah je osvojil osem zlatih. Omega je ponosna, da ima takega športnika za svojega ambasadorja."

Poraz bi bil največje razočaranje v zgodovini
"Mislil sem, da je Michael izgubil. Pet metrov pred ciljem je bil v povsem izgubljenem položaju," so bile prve besede Phelpsovega trenerja Boba Bowmanna.

Sporna je tudi izjava Phelpsovega agenta Petra Carlisla za televizijsko postajo NBC: "Za plavanje ne bi bilo dobro, če bi Michael izgubil. Poraz v njegovi zadnji posamični tekmi v Pekingu bi pomenil eno izmed največjih razočaranj v zgodovini športa. Z zmago je postal globalna športna ikona."

FINA ni želela objaviti podvodnih slik
Tehnični urednik New York Timesa Joe Ward je v glavnem novinarskem središču v Pekingu takoj po preizkušnji na 100 m delfin odšel do predstavnikov Omege in prosil za podvodne slike finiša. Izvršni direktor Fine Cornel Marculescu je dejal, da ni nobene potrebe po objavi slik, saj si je srbska delegacija ogledala slike in priznala, da je bil Phelps hitrejši.

A. G.

Phelps do sedmega zlata