Anton Šipulin je v ciljnem šprintu zanesljivo ugnal Simona Schemppa. Foto: Reuters
Anton Šipulin je v ciljnem šprintu zanesljivo ugnal Simona Schemppa. Foto: Reuters
Aleksej Volkov, Jevgenij Ustjugov, Dmitri Mališko in Anton Šipulin
Aleksej Volkov, Jevgenij Ustjugov, Dmitrij Mališko in Anton Šipulin so razveselili številne navijače. Foto: EPA
Simon Schempp
Simon Schempp v finišu ni imel dovolj moči. Nemci so se vseeno veselili srebra. Foto: EPA
Biatlonci OI končali s šestim mestom
Biatlonska štafeta na šestem mestu

Peter Dokl, Jakov Fak, Klemen Bauer in Janez Marič so se izkazali na strelišču, vse do zadnjega streljanja so bili celo v igri za medaljo. Pokrili so vse tarče, potrebovali so le pet poprav.

Prvo zlato v biatlonu za Ruse
Rusi so prišli do prvega biatlonskega zlata v Sočiju, in to prav na zadnji biatlonski tekmi teh iger. Izkušeni Anton Šipulin, ki je nastopil v zadnji predaji, je z odliko opravil svoje delo in se skupaj z Aleksejem Volkovom, Jevgenijem Ustjugovom in Dmitrijem Mališkom na veselje domačih navijačev v biatlonskem središču Laura veselil olimpijskega naslova.

Rusija je tako osvojila prvo štafetno zlato vse od razpada Sovjetske zveze, ki je zmagala na prvih šestih olimpijskih štafetnih tekmah (1968-88). Na igrah od 1992 do 1998 ter leta 2006 v Torinu so zmagali Nemci, leta 2002 in 2010 pa Norvežani.

Srebro obliž na nemške rane
Nemci so se z zaostankom 3,5 sekunde razveselili srebrne kolajne le dan po tem, ko je na njihov biatlonski tabor padla črna senca zaradi pozitivnega dopinškega testa Evi Sachenbacher-Stehle. Tretji so bili Avstrijci, ki so dobro izkoristili napake norveških biatloncev.

Svendsen ga je polomil na zadnjem streljanju
Norveško, ki je večji del tekme vodila, je v zadnji predaji s slabim streljanjem pokopal izkušeni Emil Hegle Svendsen, sicer že štirikratni olimpijski prvak, ki je popravljal kar trikrat in moral v kazenski krog. Norvežani so tako ostali brez kolajne na četrtem mestu, tako da legendarni Ole Einar Björndalen, ki danes ni zgrešil niti enkrat, ostaja pri 13 olimpijskih kolajnah. Z osmimi zlatimi, štirimi srebrnimi in eno bronasto je še naprej najuspešnejši zimski olimpijec vseh časov.

Izjemen nastop Faka
Najbolje so začeli Norvežani, Tarjei Boe je imel po prvi predaji 10 sekund naskoka pred Erikom Lesserjem. Dokl je zadel vseh deset strelov, a vseeno izgubil eno minuto. V drugi predaji je blestel Fak, ki je predal Bauerju na petem mestu. Tudi Klemen je sijajno tekel, potreboval je dve popravi. Predal je na petem mestu s 14 sekundami zaostanka. Veteranu Mariču je v prvem krogu uspelo držati priključek, potem pa so mu pošle moči, na zadnjem streljanju je potreboval tri poprave.
Björndalen ni bil najboljši v teku, zato se je prednost močno znižala. V zadnji predaji je Svendsen moral v kazenski krog na streljanju stoje in Norvežani so osvojili "leseno" odličje. Šipulin je z izjemnim finišem za 3,5 sekunde ugnal Simona Schemppa.
Marič: Nisem smel iti svojega ritma, saj bi me zadaj ujeli
"Po prvi predaji smo bili od medalje oddaljeni minuto, nato pa je Jaka naredil fantastično delo. Tudi Klemen se je izkazal. Potrudil sem se po najboljših močeh. Trenerji so mi ob progi vpili, da naj držim svoj ritem, naj pametno tečem, ampak po pravici povedano: če bi tekel v svojem ritmu, bi me tekmeci zadaj hitro ulovili. Tako da sem moral iti preko samega sebe," je po tekmi povedal Marič.

Na Pokljuki bo končal kariero
"Streljanje leže mi je odlično uspelo, saj sem ustrelil ničlo, stoje pa ... Težko je bilo, ampak na srečo sem se izmazal brez kazenskega kroga. Žal mi je, da nisem tarče zadel s kakšno popravo manj, saj bi lahko obdržal peto mesto. A če bi mi kdo pred tekmo ponudil šesto mesto, bi takoj podpisal. Jaz sem prezadovoljen, upam, da so tudi drugi fantje," je še dodal Marič, ki bo marca na Pokljuki končal športno pot.

Moška štafeta, 4 x 7,5 km (M):     *   
 1. RUSIJA             1:12:15,9 (0+8) 
    Volkov/Ustjugov/Mališko/Šipulin    
 2. NEMČIJA                 +3,5 (0+2) 
    Leseer/Böhm/Peiffer/Schempp        
 3. AVSTRIJA                29,8 (0+7) 
    Sumann/Mesotitsch/Eder/Landertinger
 4. NORVEŠKA                54,4 (1+5) 
 5. ITALIJA                 59,6 (0+11)
 6. SLOVENIJA             1:27,2 (0+5) 
    Dokl/Fak/Bauer/Marič               
 7. KANADA                1:30,3 (1+10)
 8. FRANCIJA              1:30,5 (0+7) 
 9. UKRAJINA              2:05,2 (0+7) 
10. ŠVEDSKA               2:16,1 (0+5) 
                                       
     * - kazenski streli + poprave     
Biatlonci OI končali s šestim mestom
Biatlonska štafeta na šestem mestu