Peter Prevc le nekaj minut po uresničitvi otroških želja. Slovenija je skakala, on pa je ostal miren. Foto: MMC RTV SLO
Peter Prevc le nekaj minut po uresničitvi otroških želja. Slovenija je skakala, on pa je ostal miren. Foto: MMC RTV SLO
Prevc ima srebrno medaljo
Prevc: Pred prvo serijo sem bil bolj živčen kot pred drugo

21-letni mladenič je v ruskem Gorkiju povsem umirjeno Sloveniji priskakal šele drugo posamično olimpijsko medaljo. Čeprav je šele na začetku kariere, pa ima v svoji zbirki že štiri medalje z največjih tekmovanj, kar tri v posamični konkurenci, kar ni uspelo še nobenemu drugemu slovenskemu orlu.

Mirno kri ohranil že v Val di Fiemmeju
Pohod med zvezde je začel pred letom dni v Val di Fiemmeju, ko je na srednji napravi nepričakovano osvojil bron. Takrat je bil po prvi seriji peti, nato je v finalu pridobil dve mesti. Podobna zgodba se je odvila tudi tokrat, le da je bil že po polovici preizkušnje na tretjem mestu, nato je žlahtnost kovine do konca preizkušnje še oplemenitil.

Na zadnjih 9 tekmah sedemkrat na odru
Drugače od preizkušenj v Italiji medalja tokrat ni presenečenje. Peter Prevc je lani v dolino Fiemme prišel še brez zmagovalnega odra, letos se je samo na zadnjih devetih posamičnih preizkušnjah na oder povzpel kar sedemkrat. To je bil seveda razlog, da je sodil v ožji krog favoritov. A pritisk ga ni strl.

Izmuznil se je novinarjem
Vzdušje pred tekmo je bilo naelektreno. Človek je imel občutek, da je na tekmi v Sloveniji. Priprava naprave je bila v nogah planiških delavcev, za prenose je skrbela ekipa TV Slovenije, na tribunah so bili glasni risi. Ko je prišel trenutek resnice, Peter ni zatajil. V prvi seriji se je izstrelil na tretje mesto. Po nastopu se je hitro zmuznil novinarjem. Kot bi hotel reči: "Saj sem vam vse povedal s tem skokom." In res je vse povedal. Tudi to, da so treningi en svet, tekma pa drugi.

Elegantno "zalimal" telemark
V finalu se je zgodba ponovila. Spet je nastopil brezhibno, v težkih pogojih se je približal stotici in elegantno "zalimal" telemark, kar je na manjši napravi v lovu na vrhunski izid še toliko pomembnejše.

Ko se je na semaforju prižgala odrešilna enica, ko je Slovenija skočila v zrak, ko sta v ciljnem izteku njegova kolega Jernej Damjan in Jurij Tepeš navdušeno skakala v zrak, je sam ostal miren. Kot bi hotel reči: "Po to sem prišel, kajne?" Vse je bilo videti tako enostavno, lahkotno, pripravljeno. V glavi je bil na ta trenutek tako vrhunsko pripravljen, da je opazovalec v izteku dobil občutek, da zanj najtežji del olimpijskega nastopa predstavlja komunikacija z mediji, kar je zaradi ponavljanja vedno istih vprašanj povedal že sam pred odhodom v Saporo.

Olajšanje za slovenski tabor
Prva slovenska medalja v Sočiju hkrati pomeni tudi olajšanje pred naslednjimi tekmami. Orli so bili nedvomno favoriti, da na tem prizorišču osvojijo vsaj eno medaljo. Ker jim je to uspelo že na prvi tekmi, so se s tem razbremenili psihičnega pritiska, ki je z odlično formo nehote prišel. Enak zaključek velja tudi za vso odpravo.

Iz Sočija








Prevc ima srebrno medaljo
Prevc: Pred prvo serijo sem bil bolj živčen kot pred drugo
Peter Prevc na vrhu skakalnice pred finalnim nastopom. Foto: MMC RTV SLO
Jernej Damjan in Jurij Tepeš sta po Prevčevem nastopu nestrpno čakala na sodniške ocene. Foto: MMC RTV SLO
Nato pa svojemu kolegu tudi čestitala. Foto: MMC RTV SLO
Oddahnil se je tudi slovenski trener Goran Janus. Foto: MMC RTV SLO
Začeli so se številni pogovori, tako z domačimi ... Foto: MMC RTV SLO
... kot tujimi mediji. Foto: MMC RTV SLO
Vsakdo je želel spomin na zgodovinski dan, tudi komentator TV Slovenija Jelko Gros. Foto: MMC RTV SLO