Zlata medalja Andreje Leški je že v Sloveniji. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Zlata medalja Andreje Leški je že v Sloveniji. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

"Končno sem doma, v naši lepi Sloveniji. Lepo so me presenetili z vodnim pozdravom na letališču, bila sem čisto iz sebe in polna evforije. Pozdravila me je tudi Janja Garnbret, s katero sva prijateljici že od prej. Predali sva si malo zlate energije. Medalje se sicer ni želela dotakniti, ker to menda prinaša nesrečo (smeh)," je povedala Leški. Koroško plezalko nastop v Parizu, kamor se je odpravila danes, čaka naslednji teden. Kolajne v kombinaciji težavnosti in balvanov bodo delili prihodnjo soboto.

Kako je potekal zmagoviti dan slovenske junakinje uvodnega tedna iger? "Dan je bil precej miren, rutinski, kot na preostalih tekmovanjih. Treba je bilo kar zgodaj vstati, jaz namreč rada pospim zjutraj, vendar me to ni vrglo iz tira. Tudi v dvorani je bilo na začetku mirno, nato se je napetost stopnjevala, ampak pozitivna. Najbolj mi bo ostalo v spominu to, kako sem se počutila ves čas nastopa. Ves čas sem bila prisotna. Da v popolnosti doživim vsak trenutek, neodvisno od rezultata. Ključno je, da se ob vsej osredotočenosti med borbo tudi zabavam in se imam lepo. Vse skupaj je bilo kar lahkotno, da še jaz pravzaprav ne razumem točno, zakaj tako doživljam, čeprav je šlo za tako velik dan in tako velik dogodek," je opisala zlati torek.

Sanje o olimpijskih igrah so se začele zelo zgodaj

"Prepričana sem, da mi je dodatnih moči in energijo vlilo tudi to, ko sem videla fotografije in posnetke, kako spremljajo moje nastope v Kopru in drugod po Sloveniji. Tudi Francozi so mi v dneh po zmagi izkazali veliko podporo in spoštovanje, čeprav sem v polfinalu premagala njihovo Clarisse Agbegnenou. Veliko so pričakovali od nje, bila je pod pritiskom. Zdi se mi, da sem presenetila ves svet. V spominu mi bo ostalo predvsem, kako je celotna dvorana za trenutek dobesedno utihnila, preden se je borba končala. Fenomenalno in neverjetno je bilo to občutiti," je dodala.

Koprska šampionka je pred tremi dnevi navdušila s prvim odličjem za Slovenijo na igrah v francoski prestolnici.

"Spomnim se, da mi je že v mladih letih trener v Kopru razlagal, kje me vidi v Riu in Tokiu. Sanje o olimpijskih igrah so se začele že zelo zgodaj," je poudarila.

12. avgusta sprejem v Ljubljani, dan pozneje v Kopru

27-letna Primorka je velik uspeh proslavila že tisti večer v Slovenski hiši v Parizu, v zadnjih dneh je na prizorišču iger preživela nekaj časa v olimpijski vasi in s starši ter si ogledala nekaj nastopov drugih slovenskih judoistov.

Na novinarski konferenci se je Koprčanka znova predstavila zelo sproščeno, tako kot v torek po zmagi, ko se je prikupila številnim v domovini. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Na novinarski konferenci se je Koprčanka znova predstavila zelo sproščeno, tako kot v torek po zmagi, ko se je prikupila številnim v domovini. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

"Po osvojeni medalji sem bila iztrošena, spala sem bolj malo, ampak me adrenalin in vzhičenost še kar držita pokonci. Prav tako vsi ljudje, ki me pozdravljajo, kamor koli pridem. Zelo vesela sem vsakega, ki je vesel zame, kako doživljajo ljudje moj uspeh. Ko takšne trenutke delimo, ustvarimo še močnejša in lepša čustva. Po prihodu domov pa si bom najprej privoščila dober spanec. Čeprav bi si želela ostati še nekaj dni v Parizu in v miru doživeti še malo olimpijskega vzdušja, je bolje zame, da sem se vrnila domov, da si odpočijem. Mislim, da sama sebi sicer ne bi pustila, da zadiham. Tudi pri teti sem se naročila, da mi pripravi nekaj sladkega," je dejala članica Judo kluba Bežigrad.

V prihodnjih dneh jo čaka še nekaj podobnih dogodkov, kakšen mesec ali dva ne bo imela intenzivnih treningov. Skupni sprejem za vse olimpijce bo na Kongresnem trgu v Ljubljani v ponedeljek, 12. avgusta, ob 20.00, dan pozneje ob 19.00 pa še sprejem v Taverni v Kopru.

14. Slovenka z zlatom s poletnih OI

Leški je deseta nosilka zlate medalje na poletnih olimpijskih igrah od slovenske osamosvojitve leta 1991. Pred njo so jo osvojili njeni judoistični kolegici Urška Žolnir Jugovar in Tina Trstenjak, strelec Rajmond Debevec, veslača Iztok Čop in Luka Špik, atlet Primož Kozmus, kanuist na divjih vodah Benjamin Savšek, plezalka Janja Garnbret in kolesar Primož Roglič.

Pod zastavo nekdanje kraljevine Srbov, Hrvatov in Slovencev oziroma Jugoslavije so se z zlatom okitili še telovadca Leon Štukelj in Miroslav Cerar ter rokometaša Rolando Pušnik in Alenka Cuderman.

Andrejo Leški na Brniku gasilci pozdravili z vodnimi topovi
V Kopru ponosni na Andrejo Leški, sprejem bo 13. avgusta