Maruša Štangar. Foto: Reuters
Maruša Štangar. Foto: Reuters

Judoistični dvoboji v najlažjih kategorijah se bodo v soboto začeli ob 10. uri, Maruša Štangar pa se bo v 14. dvoboju na tatamiju št. 1 v prvi borbi pomerila s Srbkinjo Milico Nikolić.

Na igre se je pripravljala v Španiji, kjer je imela možnost trenirati z veliko različnimi tekmovalkami. "Imela sem veliko možnosti za trening, z nekaterimi tekmovalkami sem se tako tudi prvič borila."

26-letna borka sezone ni začela najbolje, imela je tudi težave s poškodbami, zato v Parizu ni med favoritinjami za najvišja mesta. "V tekmo grem lahko sproščeno, napadam, poskušam priti čim višje in izkoristiti vsako priložnost, ki se mi bo ponudila."

Kot pravi, sta na začetku vedno prisotna adrenalin in nervoza, ki pa ju bo skušala zaobiti. "Bolj kot mi bo uspelo iti na tekmo s sproščeno glavo in brez obremenitev, boljše bo. In to je nekako moj cilj."

Da je ne bo na petkovem odprtju iger, ne obžaluje: "Mi smo tukaj zato, da tekmujemo. Si bom mogoče pozneje pogledala posnetke. Mogoče je po televiziji tudi vse videti veliko bolj idilično, kot je v resnici. Veliko je čakanja, obstaja protokol, vse skupaj zelo dolgo traja, kar je za športnike in trenerje lahko tudi zelo naporno. Če je tekmovanje časovno blizu odprtja iger, te ne prizadene najbolj, da ga izpustiš. Športniki smo na igrah zaradi tekmovanj in mislim, da je to glavna osredotočenost vseh."

Prvi primer dopinga

Mednarodna agencija za testiranje je objavila prvi pozitivni primer na letošnjih olimpijskih igrah. Iraški judoist Sajad Sehen je bil pozitiven na prepovedane anabolične steroide. Vzorec so mu vzeli v torek v Parizu.