Benjamin Savšek (desno) je bil v četrtfinalu prepočasen. Foto: EPA
Benjamin Savšek (desno) je bil v četrtfinalu prepočasen. Foto: EPA

Savška sta prehitela Butcher in Poljak Mateusz Polaczyk, za njim pa je zaostal Italijan Giovanni De Gennaro. Olimpijski prvak iz Tokia 2020 v kanuju je začel na četrtem mestu, se nato prebil na drugo, a pri zadnji protitočni boji je bil Polaczyk hitrejši in v cilj prišel pred njim.

Finn Butcher je na koncu postal tudi olimpijski prvak, saj je v finalu ugnal Britanca Josepha Clarka (srebro), Nemca Noaha Heggeja (bron) in Čeha Lukasa Rohana.

Nastop Benjamina Savška v četrtfinalu kajakaškega krosa

Savšek v tej disciplini ni imel velikih pričakovanj, saj se ji na treningih tako rekoč ne posveča.

"Dober boj je bil. Vesel sem, da sem lepo odpeljal, glede na to, koliko sem se posvetil tej disciplini. Vesel sem že, da sem se uvrstil v to skupino, da sem jim poskušal konkurirati. Na koncu je nekaj zmanjkalo, a sem zadovoljen s svojo vožnjo. Veliko je prerivanja, moral bi vse skupaj še malo bolj naštudirati. Disciplina je precej drugačna od slaloma, za zabavo pa je v redu. Škoda za moj slalomski nastop, kamor sem vložil vso svojo energijo, da dosežem še en vrhunski rezultat. Zadovoljiv nastop v krosu je malo obliž na to rano," je povedal za Val 202.

V nedeljo je bil Ljubljančan uspešen z drugim mestom v svoji skupini osmine finala in se prebil med 16 najboljših. Preostali trije Slovenci, Peter Kauzer, Eva Terčelj in Eva Alina Hočevar, so obstali v osmini finala.

Kajakaški kros (M)
UvrstitevTekmovalecDržava
1Finn ButcherNova Zelandija
2Joseph ClarkeVelika Britanija
3Noah HeggeNemčija

V ženski konkurenci je zlato kolajno osvojila Avstralka Noemie Fox, mlajša sestra dvakratne olimpijske zmagovalke v slalomu v Parizu Jessice Fox. Ta je prejšnji teden zmagala tako v kajaku kot kanuju. Po tihem se je spogledovala tudi z medaljo v krosu, a je izpadla že v osmini finala.

Srebro je pripadlo Francozinji Angele Hug, bron Britanki Kimberley Woods.

Kajakaški kros (Ž)
UvrstitevTekmovalecDržava
1Noemie FoxAvstralija
2Angele HugFrancija
3Kimberley WoodsVelika Britanija