Benjamin Savšek, ki je na odprtju nosil zastavo, je bil eden glavnih slovenskih adutov za kolajno. Foto: Reuters
Benjamin Savšek, ki je na odprtju nosil zastavo, je bil eden glavnih slovenskih adutov za kolajno. Foto: Reuters
Pogovor z Benjaminom Savškom: Ostajam brez besed, krivično so mi dosodili kazen

"Čestitke Francozu za izjemno dobro vožnjo. Žal ostajam brez besed, ker mislim, da so mi krivično dosodili 50 kazenskih sekund. Nimam besed," je po nastopu za TV Slovenija povedal razočarani Savšek in nadaljeval: "Ni se prvič zgodilo, da sem dobil tako kazen. S čolnom sem bil pokonci, nekako lovil ravnotežje, šel v zaveslaj na drugi strani, bil pa sem na sredini linije vrat. Naknadno, ko sem prišel v cilj, so sodniki določili, da sem namerno odrinil vrata. Pritožbe nismo mogli dati, saj nas niso spustili zraven, da bi dobili pojasnilo, zakaj so se tako odločili. Mislim, da se je zgodila krivica."

37-letni Savšek, aktualni svetovni prvak, ki je četrtič veslal v olimpijskem finalu, je v kvalifikacijah postavil šele 14. čas, bolje pa je opravil v polfinalu, ko je bil že hiter, z enim dotikom pa zasedel peto mesto. Tudi v Tokiu je imel ob pohodu na olimpijsko zlato peti čas polfinala.

Nastop Savška v finalu kanuja na divjih vodah
Zvesti navijači so v Tacnu stiskali pesti za Savška. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Zvesti navijači so v Tacnu stiskali pesti za Savška. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

V finalu se je silovito pognal na pariške brzice, začel v svojem slogu zelo napadalno, a kmalu napravil usodno napako. Dvignilo mu je prednji del čolna in tako se je dotaknil petih vrat. Na sredini proge je bil pri merjenju vmesnega časa nekoliko počasnejši od tedaj vodilnega Mateja Benuša, potem pa je bil izvrsten v spodnjem delu, kjer je precej pridobil in ob prečkanju ciljne črte se je ob njegovem imenu zapisala številka 1.

Toda kmalu so rezultat popravili in dve kazenski sekundi spremenili v 50, saj je nepravilno odpeljal vrata. Sodniki so odločili, da jih je z veslom namerno odrinil in potezo strogo kaznovali. "Ko sem prišel v cilj, sem bil vesel, zadovoljen s svojo vožnjo. Zato sem zdaj še toliko bolj razočaran. Dal sem vse od sebe. Naredil sem dotik, ampak tudi to bi bilo dovolj za tretje mesto. Res sem slabe volje," je sklenil dobitnik 12 posamičnih medalj na velikih tekmovanjih.

Nastop Benjamina Savška v polfinalu kanuja na divjih vodah

Zlato medaljo je osvojil Nicolas Gestin, ki je navdušil domače navijače. Večtisočglava množica je pripravila izjemno vzdušje, na krilih katerega je francoski kanuist drvel po pariških brzicah. Najhitrejši je bil tako v kvalifikacijah kot v polfinalu, najboljše pa pripravil za konec. 91,36 je bil z naskokom najboljši čas. Gestin je poskrbel za peto francosko zlato olimpijsko kolajno v kanuju. Od leta 2000 je tri osvojil Tony Estanguet, eno pa še Denis Chanut.

Srebro je dobil Britanec Adam Burgess, ki je zaostal 5,48, bron pa Benuš, ki je bil počasnejši 5,67. Slovak je osvojil drugo olimpijsko odličje po srebru iz Ria de Janeira 2016. Vsi so progo odpeljali brez dotikov.

Savšek prepričan, da so mu krivično dosodili kazen pri petih vratih
Kajak/kanu, slalom na divjih vodah, C-1 (M)
UvrstitevTekmovalecDržavaRezultat
1Nicolas GestinFrancija91,36
2Adam BurgessVelika Britanija96,84
3Matej BenušSlovaška97,03
11. mestoBenjamin SavšekSlovenija144,93