Deni Kožul je bil v 6. nizu po zaostanku z 9:3 že v popolnoma izgubljenem položaju, nato pa je z neverjetno predstavo niz dobil z 12:10, s tem pa tudi dvoboj s 4:2. Foto: Reuters
Deni Kožul je bil v 6. nizu po zaostanku z 9:3 že v popolnoma izgubljenem položaju, nato pa je z neverjetno predstavo niz dobil z 12:10, s tem pa tudi dvoboj s 4:2. Foto: Reuters

Kožul dvoboja ni začel najbolje, hitro je padel v zaostanek, a se je nato vrnil in izid izenačil. Vseeno je Kamal storil dovolj, da je prvi niz dobil z 12:10. Tudi v drugem nizu je bilo napeto, zlasti po tem, ko je Kamal z delnim izidom 3:0 zmanjšal zaostanek na -1 (10:9), a se je Kožulu uspelo še pravočasno pobrati. Z odličnim bekhendom je zaključil 11. točko in izenačil izid na 1:1.

Šarath Kamal, 42. igralec na svetovni jakostni lestvici in serijski prvak na igrah Commonwealtha, je bil blizu izenačenja skupnega izida na 3:3, a je nato popolnoma odpovedal. Kožul, 126. igralec na svetovni lestvici, je dokazal, da je psihično zelo močan. Pred Parizom sta se igralca nazadnje pomerila v kvalifikacijah Grand Smasha v Singapurju, kjer je bil Indijec boljši. Foto: EPA
Šarath Kamal, 42. igralec na svetovni jakostni lestvici in serijski prvak na igrah Commonwealtha, je bil blizu izenačenja skupnega izida na 3:3, a je nato popolnoma odpovedal. Kožul, 126. igralec na svetovni lestvici, je dokazal, da je psihično zelo močan. Pred Parizom sta se igralca nazadnje pomerila v kvalifikacijah Grand Smasha v Singapurju, kjer je bil Indijec boljši. Foto: EPA

V tretjem nizu je igralec iz Čenaja storil odločno preveč napak, Kožul je povedel že s 7:1, niz je mirno pripeljal do konca za vodstvo z 2:1 (11:6). Slovenec je dobro igro nadaljeval tudi v četrtem nizu, priigral si je tri zaključne žogice, izkoristil je drugo (11:7).

V petem nizu se je Indijec vrnil, z delnim izidom 6:0 si je priigral lepo prednost, ki pa ni zdržala. Kožul je izenačil z lepimi izmenjavami in natančno odmerjenimi udarci, nato pa je po izidu 8:8 storil dve napaki in si zapletel položaj, Kamal je to izkoristil, po napaki pri začetnem udarcu nasprotnika je zaostanek v nizih zmanjšal na -1 (11:8).

Kamal se ni kar tako predal, v šestem nizu je zaigral zelo napadalno, Kožul ni bil kos močnim forhendom, tudi sam je naredil nekaj napak, nekaj dvoma se je prikradlo v njegovo glavo, videti je bilo, da bo Indijec niz dobil brez težav. A nato je tudi Kamal naredil nekaj napak, Kožul se je z delnim izidom 8:1 vrnil med žive in izenačil, nato pa osvojil še naslednji dve točki za izjemen preobrat in napredovanje v naslednji krog!

Kožul: Če ga pustiš napadati, je težko ubraniti njegove žogice
"V zadnjih dveh dvobojih sem proti Indijcu dobil le en niz. Na turnirju v Savdski Arabiji sva imela tesen dvoboj, v njem pa nisem izkoristil svojih priložnosti. Ta tretja tekma se je obrnila v mojo korist na najboljši možni način," je po dvoboju razložil sicer 126. igralec sveta.

Ključ do zmage je bil po mnenju Logatčana predvsem agresiven pristop: "Zagotovo sem bil bolj agresiven na sprejemu, saj vsi vemo, da ima nadležen servis. Na sprejemu in v prvih dveh izmenjavah sem bil bolj agresiven. Če ga pustiš napadati, je težko ubraniti njegove žogice. Boriti se je treba za vsako točko, to se je pokazalo tudi v petem nizu, ko sem dobil pet zaporednih točk. Na koncu sem tekmo samozavestno pripeljal do konca. Po 3:1 v nizih sem imel vse v svojih rokah in to razmišljanje seveda pride v glavo, da se to ne bi spet zgodilo. Res sem vesel, rekel sem si, da moram to odklopiti vse in se osredotočim na taktiko in borbo."

Kožul po preobratu v 6. nizu do 2. kroga


Jorgić v šestih nizih strl Queka
Jorgić, ki bo v torek praznoval 26. rojstni dan, se je v 1. krogu pomeril s Singapurcem Izaacom Quekom, starim znancem. Šlo je za obračun 18. in 83. igralca sveta. Kot da bi imel Zasavec na uvodu nekaj treme, ni mu uspelo razviti želene igre, tekmec je igral odlično in prvi niz dobil z 11:8. A Jorgić se je hitro zbral, pobral – in izenačil. Krasna je bila predvsem sedma točka drugega niza, ko se je slovenski as večji del dolge izmenjave branil krepko izza mize, na koncu pa žogico poslal na rob mize in povedel s 5:2. Niz je zaključil s silovitim bekendom za 11:4 (1:1). Prevlado je nadaljeval tudi v 3. nizu, kjer si je priigral že prednost 10:4, nato pa tekmecu dovolil štiri zaporedne točke. K sreči se je še pravočasno zbral in preprečil morebitni preobrat z zmago v tretjem nizu (11:8). V četrtem nizu je Quek vrnil udarec, dolgo je bil zgolj točko oddaljen od izenačenja na 2:2, a se je Jorgić vrnil. Ob izidu 11:11 si je s poljubom sreče – žogica se je odbila od mreže in presenetila Singapurca – priboril zaključno žogico in jo nato tudi izkoristil.

Peti niz je bil za pozabo, Jorgić je osvojil zgolj tri točke, Queku je uspelo zmanjšati zaostanek na 3:2. Dobra igra Singapurca se je nadaljevala tudi v šestem nizu, povedel je s 3:1, potem pa je Jorgiću uspel delni izid 8:0, kmalu zatem si je priigral štiri zaključne žogice, izkoristil je tretjo, potem ko je Quek storil napako.

Do naslednjega kroga bo treba napredovati
"Iskreno nisem najbolj zadovoljen z igro, ampak na koncu je najbolj pomembna zmaga. Od začetka sem vedel, da so ti prvi krogi na olimpijskih igrah vedno težki. Ne smem poklanjati preveč napak, tudi osredotočenost je vmes šla v drugo smer, preveč pasivno sem čakal na napake. Ko pa sem jaz agresiven, potem lahko igram z vsakim igralcem, tudi s Kitajci, in mislim, da je pri tem treba napredovati do naslednjega kroga," je povedal Jorgić.

S Quekom je do zdaj igral dvakrat in ga obakrat premagal s 3:1 po zelo težkih obračunih. "Vsekakor sem vesel prebitega leda, je pa še veliko slabih stvari, ki jih je treba popraviti za naslednji obračun. Iskreno upam, da bom iz dneva v dan boljši in stabilen v glavi. Olimpijske igre so enostavno nekaj posebnega, vsaka štiri leta potekajo in treba se je drugače pripraviti. Pred igrami sem si vzel mesec dni premora od turnirjev. Po nastopu v Ljubljani sem se osredotočil zgolj na olimpijske igre, cikel je bil od začetka podrejen trem tednom zgolj intenzivnega treninga, da pride tista forma prava na raven, ki so jo želim," je o tednih pred odhodom v Pariz razlagal Jorgić.

Ob napornih in dolgih sezonah v klubih ter na največjih turnirjih mu prav pridejo izkušnje, ki se v njem nabirajo od mladih let.

"V Tokiu sem bil jaz igralec, ki ni vedel, kako je nastopati na olimpijskih igrah. Tam sem rasel iz kroga v krog. Na Japonskem bi lahko izpadel tudi v prvem krogu, pa sem se na koncu prebil vse do četrtfinala. Če bi bila današnja tekma pred tremi leti v Tokiu, bi lahko tudi izgubil, ker bi glava šla čisto v drugo smer," je priznal najboljši slovenski namiznoteniški igralec.

Zadnji točki Jorgića za zmago v 1. krogu

Olimpijske igre 2024, namizni tenis

1. krog:
KOŽUL (SLO) – KAMAL (IND)
4:2 (10:12, 11:9, 11:6, 11:7, 8:11, 12:10)

JORGIĆ (SLO) – QUEK (SGP)
4:2 (8:11, 11:4, 11:8, 13:11, 3:11, 11:7)