Slavje Američank. Foto: Reuters
Slavje Američank. Foto: Reuters

Američanke so bile najboljše že na OI v letih 1996, 2004, 2008 in 2012, ob tem pa še srebrne leta 2000 in bronaste leta 2021. Brazilke so srebru z OI 2004 in 2008 dodale še tretje odličje te barve.

Južnoameričanke so imele že po dveh minutah izjemno priložnost za vodstvo, sama pred ameriško vratarko je bila Ludmila, a streljala točno vanjo. V 16. minuti so Brazilke tudi zadele, a iz prepovedanega položaja, deset minut zatem pa je na drugi strani po levi strani pobegnila Mallory Swanson in streljala, vendar je brazilska vratarka Lorena njen poskus obranila.

Ameriška vratarka Alyssa Naeher je imela v prvem polčasu nekaj več dela kot Lorena, odlično je posredovala tudi po poskusu Gabi Portilho na začetku sodniškega dodatka prvega dela.

Uvod drugega polčasa ni bil posebej razburljiv, je pa zaradi poškodbe morala pri Brazilkah na nosilih z igrišča Yaya. Čeprav so dotlej več pokazale tekmice, pa so Američanke v 57. minuti izpeljale hiter napad. Znova je po levi strani hitro stekla Swanson in prišla v kazenski prostor, takrat pa je vendarle matirala Loreno za 1:0.

Zadetek Mallory Swanson za zlato medaljo ameriških nogometašic

Ekipa ZDA je bila nevarna tudi nekaj minut pozneje, vendar žoga ni našla pravega cilja, sicer pa je brez posebnih težav držala minimalno prednost, čeprav so imele Brazilke, pri katerih je v 89. minuti legendarna Marta s prostega strela merila previsoko, več žogo v nogah.

V sodniškem dodatku so Brazilke le povečale pritisk, imele nekaj lepih priložnosti, a so Američanke znale v pravih trenutkih zadržati žogo in ohraniti prednost za slavje.

Bron si je že v petek zagotovila Nemčija z zmago nad svetovnimi prvakinjami iz Španije prav tako z 1:0. Edini zadetek so Nemke dosegle v 65. minuti z 11-metrovke.

Igralke ZDA so v torek v polfinalu po podaljšku premagale Nemčijo z 1:0, Brazilke pa Španijo s 4:2.

Nogomet (Ž)
UvrstitevTekmovalecDržava
1ZDAZdružene države Amerike
2BrazilijaBrazilija
3NemčijaNemčija

Finale

Brazilija − ZDA 0:1 (0:0)
Swanson 57.

Tekma za 3. mesto

Španija − NEMČIJA 0:1 (0:0)
Gwinn 65./11-m
Putellas (Španija) je v 99. minuti zapravila 11-m.