Juanlu Sanchez (v sredini) se je takole veselil zmagovitega zadetka Španije pet minut pred koncem tekme. Foto: Reuters
Juanlu Sanchez (v sredini) se je takole veselil zmagovitega zadetka Španije pet minut pred koncem tekme. Foto: Reuters

Maročani so že s prebojem v polfinale dosegli največji olimpijski uspeh, v prvem polčasu pa so bili enakovreden boj s Španci, ki so bili olimpijski prvaki leta 1992, pred tremi leti v Tokiu pa srebrni. V finalu so po podaljšku izgubili proti Brazilcem.

Maroko je v 37. minuti celo povedel, ko je po prekršku Pabla Barriosa najboljši strelec tekmovanja Soufiane Rahimi zadel z 11-metrovke in dosegel že svoj šesti gol na teh OI (med strelce se je vpisal prav na vseh tekmah).

Španija je izenačila v 66. minuti, ko je bil po ukradeni žogi s približno 15 metrov uspešen član Barcelone Fermin Lopez. Zmago je Špancem zagotovil rezervist Juanlu Sanchez v 85. minuti. Nogometaš Seville, ki je na zelenico prišel po uri igre, je po podaji Lopeza zadel z diagonalnim strelom malce z desne strani kazenskega prostora.

Jean-Philippe Mateta je bil z dvema zadetkoma junak Francozov. Foto: Reuters
Jean-Philippe Mateta je bil z dvema zadetkoma junak Francozov. Foto: Reuters

Franciji delo olajšal rdeči karton na začetku podaljška

Na tekmi med Francijo in Egiptom je ob koncu prvega polčasa Loic Bade po strelu z glavo zadel vratnico. V 62. minuti so povedli Egipčani, potem ko je odbito žogo pod prečko s slabih desetih metrov pospravil Mahmud Saber.

V 75. minuti se je še enkrat tresel okvir vrat Egipta po poskusu Alexandra Lacazetta, prav tako z glavo. Osem minut pozneje je sledilo olajšanje domačih navijačev, saj je Francija, ki jo vodi legendarni Thierry Henry, le izenačila. Po lepi podaji nove okrepitve Bayerna Michaela Oliseja za hrbet obrambe je zadetek dosegel član Crystal Palacea Jean-Philippe Mateta.

Sledil je podaljšek, na začetku katerega je Egipt ostal brez izključenega Omarja Fajeda (drugi rumeni karton), Mateta pa je številčno prednost unovčil v 99. minuti, ko je za 2:1 zadel z glavo iz bližine in se tako še drugič vpisal med strelce. Tekmo je dokončno odločil Olise s strelom s 14 metrov za 3:1 v 108. minuti.

Francozi so bili edinkrat do zdaj olimpijski zmagovalci leta 1984, v finalu bodo igrali prvič po 40 letih.

Nogomet (M), Maroko − Španija, polfinale, posnetek

Polfinale

Maroko − ŠPANIJA 1:2 (1:0)
Rahimi 37./11-m; F. Lopez 66., Sanchez 85.

FRANCIJA − Egipt 3:1 (1:1, 0:0)
Mateta 83., 99., Olise 108.; Saber 62.
RK: Fajed 92./Egipt

Tekma za 3. mesto bo v četrtek ob 17.00 v Nantesu, finale pa v petek ob 18.00 na Parku princev v Parizu.