Ivan Stojcev in še 10 bolgarskih dvigovalcev uteži je podleglo olimpijski skušnjavi. Foto: EPA
Ivan Stojcev in še 10 bolgarskih dvigovalcev uteži je podleglo olimpijski skušnjavi. Foto: EPA

Na nenapovedanem testiranju v vadbenem taboru reprezentance v Ašenovgradu 8. in 9. junija so presenetili zbrane športnike. Sodeč po A-testu naj bi osem tekmovalcev in tri tekmovalke jemali anabolični steroid metandienon.

Brez Bolgarov v Pekingu
"Bolgarska zveza za dviganje uteži je zaradi takšnega izida sprejela odločitev o umiku tako moške kot ženske ekipe z iger v Pekingu," so sporočili iz Sofije. Bolgari so napovedali dodatna testiranja vseh olimpijcev, saj se še nikoli ni zgodilo, da bi bila suspendirana celotna olimpijska reprezentanca.

Suspendiranih tudi 11 Grkov
Ivan Stojcev
, eden izmed kandidatov za zlato kolajno v kategoriji do 77 kg: "Gre za zaroto. Če bo tudi B-vzorec pozitiven, se bom pri priči nehal ukvarjati s športom." Bolgarija velja v svetu dviganja uteži za velesilo, ki ni imuna na podobne prestopke. Pred 14 dnevi je Mednarodna zveza za dviganje uteži (IWF) v podobnem primeru z dvoletno prepovedjo kaznovala 11 grških dvigovalcev uteži, ki so jih pred meseci prav tako ujeli pri jemanju nedovoljenih sredstev, a na igre na Kitajsko naj bi vseeno potovala četverica športnikov, ki niso bili vpleteni v to afero.

T. G.