RTV Slovenija je med olimpijskimi igrami pripravila pester celodnevni program. Foto: Reuters
RTV Slovenija je med olimpijskimi igrami pripravila pester celodnevni program. Foto: Reuters
Mile Jovanovič
Mile Jovanović se boji, da bi komercialne televizije na OI poudarek dale le na tržno zanimive športe. Foto: RTV SLO

Mednarodni olimpijski komite je namreč zavrnil ponudbo združenja evropskih radiotelevizij EBU za odkup televizijskih pravic za prenose OI-ja leta 2014 in 2016. EBU je za pravice Olimpijskih iger v Vancouvru 2010 in Londonu 2012 plačal 672 milijonov evrov, tokrat pa želi MOK po neuradnih podatkih v Evropi iztržiti kar 900 milijonov.

Na komercialnih televizijah še OI?
"Moram priznati, da smo bili zelo presenečeni nad finančnimi pričakovanji MOK-a. Žal nam je za takšno odločitev MOK-a," je po sestanku med MOK-om in EBU-jem pokomentiral predsednik EBU Fritz Pleitgen. Kot kaže, se bodo morale nacionalne televizije, med članicami EBU-ja je tudi RTV Slovenija, po letu 1956 za pravice največjega športnega spektakla na svetu prvič potegovati s komercialnimi in zasebnimi televizijami.

"MOK si s prodajo TV-pravic koplje jamo."
Po besedah urednika športnega programa na TV Slovenija Mileta Jovanovića, se zna zgoditi, da bodo komercialne televizije ob primeru pridobitve pravic dale poudarek le na prenos tržno zanimivih športov: " Ne verjamem, da je za komercialno televizijo zanimiv denimo badmintonski igralec, če se bo zanj pričakovalo, da bo izpadel v prvem krogu. Šport bo s tem veliko izgubil." Kljub vsemu pa pogajanja še niso zaključena in prav lahko se še zgodi, da se bosta obe združbi dogovorili, da bodo prenosi še naprej potekali na nacionalnih televizijah. "Seveda bo treba na nadaljevanje še počakati. Za MOK je zanesljivo tržno zanimivih nekaj največjih držav in morda bo agencija, ki bo prodajala pravice, na koncu prav tako našla skupen jezik z EBU-jem, ali jih denimo prodajala po območjih," je še dejal Jovanović.

A. B.