Jože Flere je bil pred štirimi leti na paraolimpijskih igrah v Pekingu srebrn v metu diska. Foto: www.zveza-paraplegikov.si
Jože Flere je bil pred štirimi leti na paraolimpijskih igrah v Pekingu srebrn v metu diska. Foto: www.zveza-paraplegikov.si
Želja je kariero zakljućiti z zlatom v Londonu

V Londonu (igre bodo od 29. avgusta do 9. septembra) bo nastopala četverica, ki ima veliko izkušenj in tudi medalj z največjih tekmovanj. Tatjana Majcen Ljubič, ki bo nastopila v suvanju krogle in metu kopja, bo nastopala že na svojih tretjih in zadnjih paraolimpijskih igrah, saj bo končala športno pot.

"Imam dve olimpijski kolajni, kolajne z evropskega in svetovnega prvenstva, svetovni rekord. Manjka le še najžlahtnejša olimpijska kolajna," ne skriva visokih želja Majcen Ljubičeva.

Da so slovenski atleti dobro pripravljeni, dokazujejo tri medalje z letošnjega evropskega prvenstva. Dve je osvojila Tatjana Majcen Ljubič, eno Jože Flere, pred štirimi leti v Pekingu srebrn v metu diska. Za lani najboljšega slovenskega športnika invalida bodo to druge igre. V metu diska si lasti tudi svetovni rekord.

Zaradi novih pravil letos meče z novega tekmovalnega stola. S trenutno formo je zadovoljen, zaveda pa se, da bo težko spet osvojiti medaljo. "Vloženega je ogromno truda in želje. Že uvrstiti se na paraolimpijske igre pomeni veliko, če pa se lahko boriš z najboljšimi, so to sanje vsakega športnika." Flere bo nastopil še v metu kija.

Tanja Cerkvenik je bila v metu kopja v Pekingu 2008 peta. Kakšne so želje pred Londonom? "Izboljšati želim peto mesto, to bi bil uspeh."

Met kopja je tudi glavna disciplina Henrika Planka. Lani je na svetovnem prvenstvu osvojil drugo mesto in postavil evropski rekord. Z medaljo se ne obremenjuje, kar je tudi posledica uvedbe novih pravil. "Mišice se morajo navaditi na nov material, treba je bilo trenirati na novo."

Tekmovanje bo na olimpijskem stadionu, ki sprejme 80 tisoč gledalcev in je bil med olimpijskimi igrami razprodan že v dopoldanskih kvalifikacijah.

Želja je kariero zakljućiti z zlatom v Londonu