Sedmerica slovenskih paraolimpijcev na predstavitvi v Ljubljani. Foto: BoBo
Sedmerica slovenskih paraolimpijcev na predstavitvi v Ljubljani. Foto: BoBo
Slovenski paraolimpijci odleteli v Rio

Na pot je odšlo sedem športnikov od osmih slovenskih aktivnih udeležencev iger in tudi večina trenerjev ter pomočnikov.

Tekmovali bodo plavalec Darko Đurić, strelci Veselka Pevec, Damjan Pavlin, Franček Gorazd Tiršek, Franc Pinter, kolesar Primož Jeralič, maratonec Sandi Novak in parakajakaš Dejan Fabčič, ki ga ni bilo na predstavitvi ekipe v Ljubljani, saj so njegovi nastopi na sporedu ob koncu iger.

Nekaj skrbi paraolimpijcem povzročajo zadnje novice iz Brazilije, saj bo na voljo manj uradnih prevozov kot med olimpijskimi igrami, na kar pa so se pri krovni slovenski zvezi (ZŠIS-POK) odzvali tako, da so sami poskrbeli zanje.

Slovenska ekipa, v kateri so tokrat po daljšem času samo športniki iz posamičnih panog (na prejšnjih petih je imela Slovenija tudi vsaj eno ekipo, golbaliste ali odbojkarice), je mešanica izkušenj in novih udeležencev iger: od novincev Jeraliča, Novaka in Pevčeve do najbolj izkušenega Pinterja, za katerega bodo igre v Braziliji že sedme v dolgi in bogati karieri.

"Največ pričakujemo od strelcev, ki že dolgo posegajo po svetovnem vrhu. Zadovoljen bi bil s tem, da bodo naši športniki dosegli najboljše športne rezultate in da vsi delujejo v duhu fair playa. Predvsem pa to, da dokažejo, da je to vrhunski šport, in da se jih upošteva kot športnike, ne kot invalide," je povedal Damijan Lazar, predsednik ZŠIS-POK.

Prva bosta 8. septembra nastopila Đurić in Pinter. Edino slovensko medaljo na zadnjih igrah v Londonu je osvojil Tiršek, ki je bil srebrn v streljanju stoje z zračno puško.



Slovenski paraolimpijci odleteli v Rio