Franček Gorazd Tiršek je v karieri osvojil skoraj vse, kar je mogoče, le svetovni prvak še ni bil. Foto: Reuters
Franček Gorazd Tiršek je v karieri osvojil skoraj vse, kar je mogoče, le svetovni prvak še ni bil. Foto: Reuters

V kategoriji R4 je bil drugi Francoz Tanguy de la Forest (253,1 kroga) in tretji Korejec Huntae Seo (231,7). Tiršek je v predtekmovanju osvojil šesto mesto in si tako zagotovil nastop med osmerico, ki se je pomerila za medalje. V finalu je streljal zelo zanesljivo, se kmalu prebil na četrto mesto in nato že med tiste, ki dobijo medalje. V boju na izločanje se je z mirnimi nastopi, ustrelil je tudi 10,7 in 10,8, prebil vse do odločilnega boja za zlato z domačinom de la Forestom.

Tiršek je bil v finalu zelo miren in natančen, unovčil je bogate izkušnje, pomembnost nastopa pa je znal odmisliti. Foto: Reuters
Tiršek je bil v finalu zelo miren in natančen, unovčil je bogate izkušnje, pomembnost nastopa pa je znal odmisliti. Foto: Reuters

Premagal velikega tekmeca, in to na njegovem terenu
"Manjkalo mi je zlato, velikokrat sem bil blizu. Sem ga že držal, a sreča ni bila na moji strani. Res sem se boril za to zlato medaljo. Nisem se pa obremenjeval s tem. Vedel sem, da znam, da sem sposoben. Koncentracija in fokus, ki sta moja največja vrnila, sta pokazala, da sem premagal enega najboljših strelcev na svetu med paraolimpijci na njegovem terenu," je povedal Tiršek, ki je imel pred zadnjim strelom 0,6 točke prednosti pred de la Forestom. V zadnji seriji je ustrelil 10,1 kroga in sprva ni bil prav zadovoljen z dosežkom. Ko je spoznal, da je paraolimpijski prvak, in to z novim olimpijskim rekordom (prej 252,8), se je skupaj z navijači začel veseliti uspeha.

Tiršek z izjemnim nastopom v finalu postal paraolimpijski prvak
Odločilni trenutki nastopa Frančka Gorazda Tirška na poti do zlate medalje

Po ne najboljšem začetku do izraza prišla tudi trma
"V finale sem šel s polno koncentracijo in tudi prvi strel, ki je bil katastrofalen, mi je dal voljo. Rekel sem si, znaš, danes imaš medaljo. Ni me zmotilo niti to, da me je v ogrevanju zgrabil krč v prstu in je bila takoj devetka," je še povedal novi paraolimpijski prvak. Njegova trenerka Andreja Gorjup je poudarila, da pot do zlata ni bila enostavna: "Naporna je bila celotna pot od zadnjih iger v Tokiu. Imeli smo kar nekaj ovir pri opremi, orožju. Zdaj smo izjemno zadovoljni, da se je 'poklopilo'. V finalu je šlo, kot Nani zna narediti. Na začetku ni bilo najbolje, a se je videla njegova trma, fokus, zagnanost. Letel je po stopničkah navzgor. Dostikrat nam je naredil takšno predstavo, da smo trepetali, potem pa je steklo."

Tiršek v Parizu dočakal veliki dan in z rekordom osvojil prvo zlato medaljo

Čakata ga še dve preizkušnji
Zračna puška stoje je disciplina, v kateri si je Tiršek pristreljal že četrto od svojih petih paraolimpijskih medalj. Nani, kot v strelskih krogih kličejo 49-letnika iz Gornjega Grada, je bil drugi tako v Londonu 2012, Riu 2016 kot tudi v Tokiu pred tremi leti. Četrto medaljo ima v disciplini zračna puška leže (R5) iz Tokia, kjer je bil tretji. Tirška v nedeljo čaka preizkušnja z zračno puško leže R5 (kvalifikacije ob 11.30, finale ob 15.00), zadnja tekma zanj v Parizu pa bo preizkušnja z malokalibrsko puško leže (R9, kvalifikacije ob 12.30, finale ob 15.00) v sredo, 4. septembra.

Zlata medalja v Parizu nagrada Tiršku za 20 let garanja in odrekanja
Podelitev zlate medalje paraolimpijcu Frančku Gorazdu Tiršku