Slovenke so slavile zmago s 3:1. Foto: BoBo/Siniša Kanižaj
Slovenke so slavile zmago s 3:1. Foto: BoBo/Siniša Kanižaj

Slovenske odbojkarice so paraolimpijske igre začele s porazom proti svetovnim podprvakinjam iz Kanade, bilo je 0:3. Danes so bile njihove tekmice afriške prvakinje iz Ruande.

Selektor Slovenije Simon Božič. Foto: BoBo/Siniša Kanižaj
Selektor Slovenije Simon Božič. Foto: BoBo/Siniša Kanižaj

Slovenke so zelo dobro odigrale prvi in tretji niz, nekoliko slabše drugega, ki so ga po preobratu tekmic izgubile, v izenačenem četrtem pa so na koncu zmagale in osvojile prvo zmago na turnirju.

"Pričakovali smo tako trdo tekmo, nismo začeli tako, kot smo si želeli. V drugem nizu smo premagali sami sebe, psihološko se je potem kar težko dvigniti. A nam je na srečo uspelo, v tretjem nizu smo pokazali najboljšo igro doslej v Parizu. Ta zmaga, sploh v tej postavi, res veliko pomeni," je nastop ocenil selektor Simon Božič.

"Če s porazom začneš tekmovanje, je vsako tekmo še težje. Dogovorili smo se nekaj stvari, ki smo se jih danes do neke mere držali, sem pa prepričan, da zmoremo igrati še bolje in da bomo to pokazali poti Braziliji," je dodal selektor.

Foto: BoBo/Siniša Kanižaj
Foto: BoBo/Siniša Kanižaj

"Super zmaga, super, da nam je uspelo prebiti led in premagati Ruando. Čestitke ekipi za borbo in stopnjujemo naprej. Kljub neoptimalni igri smo dobile tri nize, kar je ključno in glavno," je ocenila kapetanka Lena Gabršček.

"Večkrat se nam zgodi, da igramo preveč ležerno po dobljenem nizu. Rada bi rekla, da bomo izboljšale blok, ampak smo nizka ekipa in je težko blokirati višje igralke," je o slabem drugem nizu dejala Gabršček.

Dodala je, da so zmago v ekipi posvetili soigralki Valentini Brik, ki zaradi odločitve krovne mednarodne zveze o obvezni oceni stopnje poškodbe ne more igrati v Parizu, danes pa ima rojstni dan.

Tretja in zadnja tekma predtekmovanja čaka Slovenijo 2. septembra proti svetovnim prvakinjam Brazilkam. Te bodo danes zvečer v obračunu neporaženih ekip prvega kroga igrale s Kanado.

Iz obeh predtekmovalnih skupin (v drugi so Italija, Kitajska, ZDA in Francija) se bosta prva in druga ekipa uvrstili v polfinale, tretji bosta igrali za končno peto mesto, četrti pa za sedmo.