Boj Žive Lavrinc v četrtfinalu. Na paraolimpijskih igrah je nastopila prvič. Foto: Reuters
Boj Žive Lavrinc v četrtfinalu. Na paraolimpijskih igrah je nastopila prvič. Foto: Reuters

Demberel je prvi niz z eno desetico dobila s 27:23 in povedla z 2:0 (27:23). V drugem nizu je en strel v središče tarče uspel tudi 35-letni Slovenki, ki je zmagala z 28:27. Sledilo je novo vodstvo Mongolke s 4:2, v tretjem nizu je namreč slavila zmago s 26:25, čeprav je Lavrinc z zadnjim strelom zadela desetico.

Četrti niz je s 26:20 dobila Živa Lavrinc (v 10 je puščico poslala z drugim strelom) in izenačila na 4:4, v odločilni seriji pa je bila znova boljša Demberel s 26:23 in tekme je bilo konec. Slovenka je po dveh deveticah v zadnjem strelu zadela le 5, Mongolka pa po dveh osmicah 10.

Živa Lavrinc: Takšnega srčnega utripa še nisem imela, da se mi je tresla roka

"Kar 'black out' se človeku zgodi, kadar je živčen. Potem pa odreagira pravilno ali pa zmrzne. Jaz sem očitno zmrznila, malo dolgo sem bila tam gor. Misli so ušle že prej, sicer bi kot robotek streljala naprej. Včasih ima človek srečo in dobi jokerja, včasih pa ga ni. Predvsem je v glavo prišla misel: 'Če to zmagam, je že tekma za medalje.' Najbrž je bila ta misel odločilna, da je vse skupaj malo ušlo izpod nadzora," je dvoboj slikovito opisala Lavrinc, ki bo v četrtek nastopila še na mešani ekipni tekmi z Dejanom Fabčičem. Tega posamični nastopi čakajo v sredo.

V kvalifikacijah je članica kluba iz Kamnika imela šesti izid, Demberel tretjega.

Celoten nastop lokostrelke Žive Lavrinc v četrtfinalu paraolimpijskih iger

Trenerka Božič: "To je velik pritisk. Včasih ga zdržiš, včasih ne."

"Dlje kot traja tekmovanje, bližje so si lokostrelci. Žal lahko zmaga samo eden, tokrat žal to ni bila Živa. Potrebovala je samo še en dober zadetek in to je vedela. To je velik pritisk, še posebej, če nimaš dolgoletnih izkušenj. Včasih ga zdržiš, včasih ne. Tokrat ga ni, bo pa to verjetno dobra izkušnja za naprej," je tekmo ocenila trenerka Brina Božič.

"Četrtfinalni dvoboj je bil boljši kot prvi, bila je drugič v tej areni. Že psihološko je bila mirnejša. Z njenim dvobojem sem zadovoljna, začela je bolj zadržano, potem je naredila kar nekaj dobrih strelov in škoda, da se ni izšlo," je še dodala Božič.

Živa Lavrinc: Vrhunsko, sem pa "brez zveze" zgrešila dva strela

Drama že v osmini finala

V osmini finala je Lavrinc (15. na svetovni lestvici) dopoldne s 6:4 izločila Nemko Floro Kliem. Ta je prvi niz dobila prepričljivo s 27:20. Druga serija je bila precej bolj izenačena, Živa Lavrinc je prvič v dnevu zadela tudi devetico in niz dobila s 23:22, s tem je skupni izid izenačila na 2:2.

Živa Lavrinc se je v osmini finala prešerno razveselila zmage. Foto: Reuters
Živa Lavrinc se je v osmini finala prešerno razveselila zmage. Foto: Reuters

Slovenka je v tretji seriji še stopnjevala nastope, zadela dve devetici in znova tesno dobila niz s 25:24 in tako povedla s 4:2. Tudi četrti niz je bil neverjetno izenačen, tokrat je s točko razlike slavila Nemka (25:24), s čimer je izenačila na 4:4.

V odločilni seriji sta se obema zatresli roki, Lavrinc je začela s šestico, a je bila Nemka še manj natančna (5). Nato sta obe po vrsti zadeli 8 in 5, kar je pomenilo, da je Slovenka slavila s točko prednosti (19:18) in se tako prebila v popoldanski četrtfinale.

Sorodna novica Živa Lavrinc je obiskala svojo nekdanjo osnovno šolo v Kamniku
Sorodna novica Paralokostrelka Živa Lavrinc
Sorodna novica Fabčič nastope odprl z najboljšim letošnjim izidom; odbojkarice sede pa s porazom