Na olimpijskih igrah leta 2008 Aljaž Pegan ni sodeloval, ker je bil na svetovnem prvenstvu leta 2007
Na olimpijskih igrah leta 2008 Aljaž Pegan ni sodeloval, ker je bil na svetovnem prvenstvu leta 2007 "le" drugi, medtem ko si je Mitja Petkovšek z naslovom svetovnega prvaka na bradlji priboril vozovnico za Peking. Foto: STA
Pegan bo v Dohi naš prvi adut

Predsednik Mednarodne gimnastične zveze (FIG) Bruno Grandi, ki je na svojem prvem obisku v Sloveniji, je napovedal spremembe olimpijskih kvalifikacij za igre leta 2012. Po novem se bodo na najpomembnejše športno tekmovanje uvrstili najboljši trije s svetovnega prvenstva, ob tem pa je krovna zveza postavila tudi pogoj, da tekmovalec nastopa na vsaj treh orodjih.

V preteklosti so lahko nastopali le mnogobojci in svetovni prvaki na posameznih orodjih. Žrtev krutega pravila je bil med drugim slovenski šampion na drogu Aljaž Pegan, ki je že desetletje v svetovnem vrhu, vendar še nikoli ni bil med olimpijci.

Pegan povsem ravnodušen
"Meni to ne pomeni nič, ker moji načrti ne sežejo tako daleč. Grem iz sezone v sezono. Če bom lahko vztrajal, bom poskusil, vsekakor pa ni lahko vzdrževati vrhunske forme. Skratka, s temi pravili se ne obremenjujem. Pogosto se spreminjajo in morda bo takrat spet kaj drugače," je za MMC povedal Pegan.

Novo pravilo je sprejemljiv kompromis
"Pogoj, da tekmovalec nastopa na vsaj treh orodjih, sicer Aljažu Peganu, Mitji Petkovšku in Sašu Bertonclju ni najbolj po godu, a še vedno se je lažje uvrstiti med prve tri na svetovnem prvenstvu in hkrati nastopati še na dveh orodjih kot pa postati svetovni prvak. Vsekakor je novi način nekakšen sprejemljiv kompromis," je nova pravila komentiral predsednik Slovenske gimnastične zveze Klemen Bedenik.

Grandi je na sestanku z Bedenikom napovedal tudi spremembe v svetovnem pokalu. Že v prihodnji sezoni naj bi obveljal nov sistem s štirimi glavnimi tekmami in višjim nagradnim skladom, druge tekme, tudi mariborska, pa naj bi bile kvalifikacijske za ta štiri največja tekmovanja. "Gre za model, znan tudi iz nekaterih drugih športov, s katerimi bo FIG skušal dvigniti medijsko zanimanje in prepoznavnost svetovnega pokala," je še povedal Bedenik.

FIG bo pomagal poiskati sredstva
Dobra novica je tudi obljubljena pomoč Mednarodne gimnastične zveze pri gradnji gimnastičnega centra Pegan-Petkovšek v Ljubljani. Center naj bi bil končan leta 2012, ko bi lahko Ljubljana gostila tudi FIG-ov kongres.

Pegan bo v Dohi naš prvi adut