Simone Manuel, Mallory Comerford, Caeleb Dressel in Nathan Adrian so postali svetovni prvaki, obenem pa so še postavili novo rekordno znamko. Foto: EPA
Simone Manuel, Mallory Comerford, Caeleb Dressel in Nathan Adrian so postali svetovni prvaki, obenem pa so še postavili novo rekordno znamko. Foto: EPA
Caeleb Remel Dressel
Caeleb Dressel je v soboto osvojil kar tri zlate medalje, skupaj pa jih je v Budimpešti že šest. Foto: EPA
Sarah Sjöström
Sarah Sjöström je najprej osvojila zlato medaljo, potem pa svoje ime še vpisala v knjige rekordov. Foto: EPA
Dressel najbolj vroče ime SP-ja v Budimpešti
Sijajni Dressel v enem večeru trikrat zlat

Dressel je najprej postal kralj sprinta. Na 50 m prosto sta se na stopničke prebila še Brazilec Bruno Fratus in Britanec Benjamin Proud. Dobre pol ure pozneje je 20-letni Američan postal še svetovni prvak na 100 m delfin, pri tem pa je zaradi slabega prihoda v cilj z 49,86 svetovni rekord rojaka Michaela Phelpsa zgrešil za vsega štiri stotinke. Z novim mladinskim svetovnim rekordom je srebro osvojil Madžar Kristof Milak, ki je razvnel dvorano.

Pika na i je bil nastop v mešani moško-ženski štafeti na 4 x 100 m prosto, ko se je kot prvi plavalec v zgodovini veselil treh zlatih kolajn v enem dnevu. Ob tem je po dveh nastopih, podelitvah in fotografiranjih zbral energijo za odličen dosežek 47,22 v prvi predaji, kar je bil tudi temelj za nov svetovni rekord 3:19,60. Hitrejši od starega rekorda so bili tudi Nizozemci, ki so s 3:21,81 dosegli nov evropski rekord. Dressel je v Budimpešti osvojil že šest zlatih medalj. V ameriški štafeti so plavali še Nathan Adrian, Mallory Comerford in Simone Manuel.

Sjöströmova najprej zlata, potem rekordna
Na 50 m delfin si je Švedinja Sarah Sjöström priborila še drugo zlato in prepričljivo prehitela Nizozemko Ranomi Kromowidjojo in Frido Osman iz Egipta. Pozneje je Švedinja na prvenstvu ob Donavi postavila še drugi svetovni rekord. Potem ko je bila pred dnevi prva ženska, ki je 100 m prosto preplavala v manj kot 52 sekundah, je tokrat v polfinalu 50-metrsko razdaljo preplavala v 23,67 sekunde. Sjöströmova je bila šest stotink sekunde hitrejša kot Nemka Britta Steffen leta 2009 v Rimu v obdobju visokotehnoloških kopalk.

"Tega rekorda sem res vesela. Prav ta rekord je potrditev, da sem najhitrejša plavalka na svetu. Rekordov sem vesela tudi zato, ker je dolgo veljalo, da znamk iz leta 2009 zaradi spremembe pri kopalkah ne bo mogoče preseči," je po nastopih povedala Sjöströmova.

Prva zlata medalja za Avstralijo
Končno so prvo zlato osvojili tudi Avstralci. Na 200 m hrbtno ga je osvojila Emily Seebohm, ki je na zadnji razdalji kljub bučni podpori občinstva ugnala domačo ljubljenko Katinko Hosszu in ubranila naslov iz Kazana 2015. Američanka Kathleen Baker je popustila in se morala zadovoljiti z bronom.

Prva plavalka prvenstva je Američanka Katie Ledecky, ki je brez težav osvojila zlato na 800 m prosto. Srebrna je bila Kitajka Li Bingdžie, bronasta pa Američanka Leah Smith. Za 20-letno Ledeckyjevo je bila to že 14. zlata medalja na svetovnih prvenstvih. V Budimpešto je prišla po šest zlatih odličij, s čimer bi izenačila rekord rojakinje Missy Franklin, a jo je na 200 m prosto premagala Italijanka Federica Pellegrini.

Gaja Natlačen bo končala kariero
V nedeljo bodo v madžarski prestolnici v plavanju podelili še osem kompletov odličij. Slovenski plavalci so nastope končali že v petek. V Budimpešti so prvič po 16 letih na svetovnem prvenstvu ostali brez nastopa v finalu. Kot je poročala TV Slovenija, bo Gaja Natlačen končala kariero in se posvetila študiju psihologije v Ljubljani. Novico je sporočil slovenski selektor in njen trener Gorazd Podržavnik.

Sobotni finalni izidi:

50 m delfin (Ž):                      
 1. S. SJÖSTRÖM         ŠVE      24,60
 2. R. KROMOWIDJOJO     NIZ      25,38
 3. F. OSMAN            EGI      25,39

50 m prosto (M):                      
 1. C. R. DRESSEL       ZDA      21,15
 2. B. FRATUS           BRA      21,27
 3. B. PROUD            VB       21,43

200 m hrbtno (Ž)                      
 1. E. SEEBOHM          AVS    2:05,68
 2. K. HOSSZU           MAD    2:05,85
 3. K. BAKER            ZDA    2:06,48

100 m delfin (M)                      
 1. C. R. DRESSEL       ZDA      49,86
 2. K. MILAK            MAD      50,62
 3. J. SCHOOLING        SIN      50,83
    J. GUY              VB       50,83

800 m prosto (Ž) 1. K. LEDECKY ZDA 8:12,68 2. B. LI KIT 8:15,46 3. L. SMITH ZDA 8:17,22
 
4 x 100 prosto - mešane ekipe:        
 1. ZDA                      * 3:19,60
    Dressel/Adrian/Comerford/Manuel   
 2. NIZOZEMSKA                 3:21,81
 3. KANADA                     3:23,55
          * - svetovni rekord         

Dressel najbolj vroče ime SP-ja v Budimpešti
Sijajni Dressel v enem večeru trikrat zlat