Sašo Bertoncelj ima z EP-ja že dva brona. Foto: www.alesfevzer.com
Sašo Bertoncelj ima z EP-ja že dva brona. Foto: www.alesfevzer.com
Teja Belak
Za Tejo Oblak bo Bern le ogrevanje pred olimpijskimi igrami v Riu de Janeiru. Foto: www.alesfevzer.com

Prvih pet dni bodo v Bernu tekmovali telovadci, od 1. junija telovadke. Selektor moške reprezentance ima na seznamu potnikov za Bern Saša Bertonclja, Roka Klavoro, Alena Dimica, Luko Terbovška in Luko Kiška. Za zadnjega se bo odločil po sobotni tekmi za pokal Slovenije. V primeru, da se bo Kišek izkazal, bo odpotoval v Švico, sicer pa bo ostal doma. Andrej Mavrič, ženski selektor, bo nekaj dni kasneje proti Bernu popeljal Tejo Belak, Tjašo Kysselef in Adelo Šajn ter mladinke Laro Crnjac, Lucijo Hribar, Pio Hribar in Najo Miklič.

Klavora cilja na finale
Na prvih tekmah sezone je odlično šlo Klavori. Na vseh svetovnih pokalih je bil v finalu, v Ljubljani je zmagal, štirikrat je bil drugi, enkrat pa osmi. "Moram reči, da mi letos gre kar v redu. Bliža se EP, predzadnja tekma v Varni je bila super. Zadnja je pokal Slovenije. Visoka ocena in lepa vaja v Varni sta me pripeljala do drugega mesta. Še bolj sem vesel, ker imam boljše občutke za težjo vajo, ki jo bom izvajal na EP-ju. Veselim se že tekme v Švici," meni Klavora, ki bi s takšnimi ocenami, ki jih je dobival na letošnjih tekmah, moral biti blizu oziroma v finalu najboljše osmerice. Lani je bil blizu, v Montepellierju je končal kot osmi.

"Glavni cilj letos zame je EP. Nobenega pritiska si ne ustvarjam, skušam ga kvečjemu znižati. Vedno mi je na tekmah dobro tekmovati, če je dobra konkurenca. Psihološko mi je laže, ker si ne ustvarjam pritiska. Čim je slabša konkurenca, si rečeš, naredi in boš v finalu. Takrat se največkrat zalomi. Če bom lepo naredil, zna biti lepa uvrstitev," o pomenu EP-ja dodaja Klavora.

Vedno je na največjih tekmah favorit za finale Bertoncelj, ki je z EP-jev že prinesel dva brona. Letošnja sezona je zanj po težavah s komolcem prehodna, nekoliko je spremenil treninge, spremembe so se obnesle in mu prinesle rezultate. Zaradi tega je dobro razpoložen, pa tudi bolj sproščen. "Sproščenost prinaša lažje tekmovanje. To je pozitivno. Sem tak, da ne grem na tekmo, če ne pričakujem od sebe nekaj dobrega. Kar je manj od finala, ni dobro. Tudi v javnosti je razočaranje. Najprej grem po to," navkljub vsemu o pričakovanjih pravi Bertoncelj, ki poudarja, da je na EP-ju vselej močna konkurenca. "Krog 12, 13 telovadcev nas je, ki se po navadi borimo za osem. Odvisno je od trenutne pripravljenosti."

Belakova prvi adut
Ženski del reprezentance bo tokrat tekmoval ločeno, torej en teden za začetkom moškega dela EP-ja. Od Slovenk bo največ pričakovanj na Belakovi, lanski finalistki EP-ja, ki si je letos na predolimpijskem turnirju v Riu pritelovadila olimpijsko vozovnico, a se domov vrnila poškodovana.

"Letos sem na EP kar malo pozabila. Imela sem toliko težav s poškodbami, cilj je bil predolimpijski turnir. O tem nisem niti razmišljala. Bila sem poškodovana, nisem trenirala. Na EP bom šla s starimi skoki, upam, da bo noga do takrat zdržala, da bom lahko skočila," pravi Belakova, o možnostih za novi finale pa dodaja: "S starimi skoki bo zelo težko priti med osem. Vse so zelo dobro pripravljene. Naredila bom, kar znam in bomo videli, kaj bo to prineslo."