Milorad Čavić se pri slavju najbrž ni zavedal morebitnih posledic svojega dejanja. Foto: EPA
Milorad Čavić se pri slavju najbrž ni zavedal morebitnih posledic svojega dejanja. Foto: EPA
Tommie Smith in John Carlos
Eden najbolj znanih prizorov iz olimpijskih iger leta 1968. Foto: EPA
Čavić izključen s prvenstva

23-letni plavalec je v sredo osvojil naslov evropskega prvaka na 50 metrov delfin. Na podelitvi je nosil omenjeno oblačilo. Evropska plavalna zveza je v svoji obrazložitvi zapisala, da je šlo za očitno politično dejanje, kar krši njena pravila. Ker Srbija ne bo nastopila na štafetah, je s tem za Čavića konec nastopov v Eindhovnu. Srbska plavalna zveza mora plačati 7.000 evrov.

23-letni Čavić se je sicer rodil v Anaheimu v Kaliforniji, živi pa na Floridi. Bil je velik favorit za 100 metrov delfin, saj je imel prvi prijavljeni čas.

Koštunica zahteva razveljavitev odločitve
Srbski predsednik vlade Vojislav Koštunica je izrazil razočaranje nad odločitvijo in pozval odgovorne, naj jo razveljavijo. "Odgovorni naj dopustijo Čaviću tekmovati. Cela država je ponosna nanj in na njegove rezultate."

Ali se strinjate z izključitvijo? Sodelujte v anketi na desni strani.

Pred 40 leti dvignjena rokavica
Na tem mestu omenimo najbolj znano politično gesto, ki se je zgodila na velikih športnih tekmovanjih. Na olimpijskih igrah leta 1968 v Mexico Cityju je v teku na 200 metrov slavil temnopolti Američan Tommie Smith, bron pa je osvojil John Carlos. Na podelitvi medalj sta si nadela črni rokavici in ju dvignila v zrak, s čimer sta opozorila na stanje temnopoltih Američanov v njuni domovini. Organizatorji so omenjena atleta pod pritiskom tedanjega predsednika Mednarodnega olimpijskega komiteja Američana Averyja Brundageja izključili iz iger.

Bojkoti olimpijskih iger
Politika se je v dolgi zgodovini pogosto vmešavala v šport. Eden vidnejših primerov so bili bojkoti udeležbe najvišjih športnih dogodkov, med katerimi so v ospredju predvsem olimpijske igre. Leta 1976 je igre v Montrealu bojkotiralo 28 afriških držav zaradi Nove Zelandije, ker je igrala tekme proti Južni Afriki.

Ameriško-sovjetska bojkota
Leta 1980 je igre bojkotiralo 62 držav, večinoma zaradi sovjetske okupacije Afganistana leto prej. Štiri leta pozneje so bile igre v Los Angelesu, igre pa je bojkotiralo 14 držav; pobudnica je bila Sovjetska zveza, razlog pa je bila "protisovjetska histerija, ki naj bi vladala v ZDA".

Na igrah tudi terorizem
Spomnimo se še terorizma - tako ne moremo mimo iger leta 1972 v Münchnu, ko so palestinski teroristi ubili 11 izraelskih športnikov. Na olimpijskih igrah 1996 v Atlanti je eksplodirala bomba, v napadu sta umrla dva človeka.

S. J.

Čavić izključen s prvenstva