Iztok Čop poudarja, da ne gre za menjavo potnih listov ali dvojno državljanstvo. Foto: MMC RTV SLO
Iztok Čop poudarja, da ne gre za menjavo potnih listov ali dvojno državljanstvo. Foto: MMC RTV SLO
Čop in Tufte skupaj za Norveško?

"V bistvu se stanje, kar se naše zveze tiče, ni spremenilo. Meni je žal, a kaže, da bova nastopila za Norveško. Vsaj jaz sem ponosen, da so bili Norvežani, predvsem pa Olaf, pripravljeni, da se nastopi za Slovenijo," je povedal Čop in dodal: "Ta kombinacija bo formalno prijavljena pod norveško zastavo, a še enkrat poudarjam, da ne gre za menjavo potnih listov ali dvojno državljanstvo, gre za golo formalnost po pravilih Mednarodne veslaške zveze, da lahko nastopiva skupaj."
Morali bi ga včlaniti v enega izmed slovenskih klubov
Čop je že v začetku tedna razkril, da si želi na Bledu v dvojnem dvojcu nastopiti z dolgoletnim prijateljem in svojo poročno pričo, kar bi bila prva posadka, sestavljena iz tekmovalcev različnih držav na velikih veslaških tekmah. To je ideja izpred let, ko so ga vabili na Norveško in mu ponujali celo državljanstvo, tudi takrat pa bi bil njegov partner prav Tufte.

Mednarodna veslaška zveza je v kombinacijo že privolila, edini pogoj, da bi nastopila pod slovensko zastavo, bi bil, da se Tufteja včlani v enega izmed slovenskih klubov in da ga zveza prijavi za tekmo. Čop je ob tem poudaril, da bi si doma seveda želel nastopiti pod slovensko zastavo, a ker doma ni posluha za takšno kombinacijo, bo tekmovalca v okviru svoje reprezentance prijavila Norveška.

26. maja veslaški praznik na Prešernovem trgu
Bled bo prvo veliko veslaško tekmo v Sloveniji po 21 letih gostil od 27. do 30. maja. Dan pred začetkom svetovnega pokala bo Čop na Prešernovem trgu v Ljubljani pripravil tekmovanje na veslaških simulatorjih (ergometrih) "Veslaj z mano". Celoten projekt je organiziran v sodelovanju z zavodom Janeza Levca, zavodom za usposabljanje otrok s posebnimi potrebami.

Na prireditvi, ki bo potekala med 17. in 19. uro, bodo ob omenjenih otrocih v štafeti nastopili tudi nekdanji slovenski športni asi - alpska smučarja Mateja Svet in Jure Franko, košarkar Peter Vilfan in hokejist Rudi Hiti, veslači univerz iz Kopra, Maribora in Ljubljane ter štirje vrhunski veslači. Čopova želja so nosilci medalj z zadnjih olimpijskih iger v skifu - Tufte, Novozelandec Mahe Drysdale in Čeh Ondrej Synek.

Čop in Tufte skupaj za Norveško?