Peter Kauzer, Benjamin Savšek in Eva Terčelj so se vsi zavihteli na stopničke. Foto: Damiano Benedetto
Peter Kauzer, Benjamin Savšek in Eva Terčelj so se vsi zavihteli na stopničke. Foto: Damiano Benedetto

Savšek je svoj finalni nastop v Ivrei opravil brezhibno. Kot blisk je drvel proti cilju, švigal čez vratca, po polovici preizkušnje je bil enako hiter kot tedaj vodilni Francoz Yohann Senechault, a v spodnjem delu je izkoristil svoje bogate izkušnje in vodstvo prevzel za dobro sekundo. Tretji je bil Italijan Raffaello Ivaldi (+1,44).

Finalni nastop Benjamina Savška v Ivrei

Na zelo dobri poti do zmage je bil tudi komaj 17-letni Žiga Lin Hočevar, ki je v finalu nastopil kot zadnji. Tudi on se med nastopom ni dotaknil vratc, pri merjenju zadnjega vmesnega časa je imel še dobri dve sekundi in pol naskoka pred Savškom, a je imel nato v spodnjem delu težave in ob prihodu v cilj zasedel sedmo mesto z zaostankom 7,44 sekunde. Na koncu je zaradi pribitka 50 sekund (izpuščena 23. vratca) zdrsnil na deseto mesto.

Slovenija je imela v finalu še enega kanuista, Luko Božiča, ki si je boljšo uvrstitev pokvaril z dotikom vratc št. 3. V spodnjem delu je želel zaostanek nadoknaditi, a na koncu osvojil 5. mesto (+2,59).

Kauzer najboljši v polfinalu, tretji pa v finalu

Finalni nastop Petra Kauzerja v Ivrei

V kajaku je zmagal Poljak Mateusz Polaczyk pred Francozom Anatole Delassus. Prehitel ga je za 0,48 sekunde. 1,11 je na tretjem mestu zaostal Peter Kauzer. Na progi je imel malce težav, napravil nekaj napak, a se je vseeno uvrstil na stopničke. Že 29. v karieri. V polfinalu pa je bil Hrastničan najboljši. Sprva so mu dosodili 50 kazenskih sekund, a so mu jih po ogledu posnetkov izbrisali in v finale se je prebil s prvega mesta.

S četrtim mestom je presenetil Lan Tominc. Za zmagovalcem je 22-letni Celjan zaostal 4,47 sekunde, potem ko je prejel šest kazenskih sekund. V finalu je veslal tudi Žiga Lin Hočevar, ki je tako kot v kanuju tudi tu prejel 50 kazenskih sekund in zasedel deseto mesto.

Eva Terčelj z enim dotikom na tretjem mestu

Finalni nastop Eve Terčelj v Ivrei

Med kajakašicami je navdušila Eva Terčelj s tretjim mestom. Ljubljančanka je imela v polfinalu, kjer sta obstali Eva Alina Hočevar (18.) in najhitrejša v kvalifikacijah Ajda Novak (25.), šesti čas, v finalu pa je nastopila odlično. Bila je zelo hitra, tik pred ciljem pa je naredila manjšo napako. Dotaknila se je 21. vratc, a je bila vožnja vseeno dovolj dobra za vrhunski rezultat in 11. stopničke v karieri.

Zmagala je Italijanka Stefanie Horn, ki je izpeljala progo brezhibno. Na domačih brzicah je veliko pridobila v spodnjem delu. 0,66 stotinke je bila hitrejša od Nemke Ricarde Funk, ki si je prislužila dve kazenski sekundi. Terčelj je bila počasnejša 1,93 sekunde.

Eva Alina Hočevar za las ob stopničke

Finalni nastop Eve Aline Hočevar v Ivrei

Dobro sta se odrezali tudi kanuistki Eva Alina Hočevar in Lea Novak. Obe sta se dopoldne uvrstili v veliki finale, kjer sta prikazali zelo dobri vožnji. Hočevar je bila na sijajni poti proti uvrstitvi na stopničke, nato pa se je dotaknila vratc št. 20, zaradi česar si je prislužila dve sekundi pribitka. Na koncu je za 8,01 sekunde zaostala za zmagovalko, Čehinjo Gabrielo Satkovo. Druga je bila Britanka Kimberley Woods (+5,35), tretja Ukrajinka Viktoriia Us (+7,26). Novak je tekmo končala brez dotika, bila je šesta (+11,68).

V nedeljo bodo v Ivrei še tekme v krosu.

Izjemno uspešen slovenski dan v Ivrei
Savšek na zahtevni progi pokazal svoje mojstrstvo