Takole je sportski žurnal poročal o Sarini izjavi, da je mogoče tudi to, da zaplava za Srbijo. Foto: MMC RTV SLO
Takole je sportski žurnal poročal o Sarini izjavi, da je mogoče tudi to, da zaplava za Srbijo. Foto: MMC RTV SLO
Univerzijada 2009
Srbska reprezentanca je poskrbela za izredno vzdušje v beograjski areni, ki je bila ob finalu povsem polna. Foto: MMC RTV SLO
Univerzijada 2009
Maskota 25. univerzijade v Beogradu je bil vrabec po imenu Srba. Foto: MMC RTV SLO
Univerzijada 2009
"Ne glej je zdaj, obrni jo," so se drli srbski navdušenci, ki so opazili, da je ruska zastava obrnjena narobe. Vojaki in organizatorji so svojo napako popravili tik pred dvigom zastav. Foto: MMC RTV SLO

Srbija je bila prvih 14 dni julija tako rekoč središče Evrope, saj je poleg festivala Exit organizirala tudi 25. letno univerzijado (1.-12. julij), na kateri se je zbralo 8.600 udeležencev iz 128 držav, 10.000 volunterjev, 5.000 organizatorjev in 500.000 gledalcev. Število športnikov je manjše od predvidenega, saj so imeli gostitelji kar nekaj težav z dokončanjem infrastrukture, zaradi česar so morali pred "olimpijskimi igrami študentov" število udeležencev zmanjšati za 30 odstotkov.

Diplomirali z desetko
To pa zbrane ni zmotilo, saj so Srbi poskrbeli za še en velik dogodek, na katerem je imela prvo besedo košarka. Študentje, kot so Milan Mačvan, Marko Kešelj, Miroslav Raduljica, Ivan Paunić, Nemanja Bjelica (vsi tudi na spisku srbskih reprezentantov za EP 2009), Nemanja Protić in Marko Simonović, so s finalno zmago (73:51) proti Rusiji po besedah tamkajšnjih časopisov diplomirali z desetko. Kot tudi organizatorji.

Beograjska arena poskrbela za izjemno vzdušje
Za popolno oceno je poskrbela sijajna atmosfera v polni beograjski areni tako proti Rusiji (20.000 gledalcev) kot tudi proti ZDA (zadnja tekma skupinskega dela, zmaga ZDA s 68:66, 14.000 gledalcev). Na sklepnem košarkarskem dejanju so bili tudi selektor Dušan "Duda" Ivković, nekdanji košarkar Saša Đorđević in srbski predsednik ter velik košarkarski navdušenec Boris Tadić. Pomočnik ruske selekcije je bil legendarni Sergej Belov.

Veliko zanimanja za študente
V mestu ob zlitju Save in Donave je univerzijada požela veliko zanimanja, športni navdušenci so lahko uživali v številnih televizijskih prenosih, v živo pa so si lahko športne spektakle ogledali zelo poceni (100 dinarjev - pribl. 1 evro, finala 200 din - pribl. 2 evra). Udeleženci so poleg treningov in tekmovanj opravljali tudi tradicionalne obiske v Skadarlijo, splave in beograjske diskoteke, gostitelji pa so poskrbeli za vsakodnevne prireditve ob jezeru Ada Ciganlija, kjer so se tudi predstavljale različne države. Da je bil Beograd varen, so poskrbeli vestni policisti, ki so prišli tudi iz drugih mest, v prestolnici pa so izvajali nadzor tako na športnih prizoriščih kot v samem centru.

Brazilci tudi s prostitutkami
Skadarlija (stara bohemska četrt) je bila po pisanju srbskih medijev zelo priljubljen kraj za nočne izhode brazilskih športnikov, ki naj bi si drug za drugim izmenjevali telefonske številke prostitutk. "Prijateljice noči" so najraje obiskovali odbojkarji, ki so s 3:0 v finalu izgubili proti Rusom.

Isaković: "Nikoli ne reci ne Srbiji"
Slovenci smo na univerzijadi osvojili štiri medalje, dve zlati in dve bronasti, s čimer smo se uvrstili na skupno 27. mesto. Najbolj je odmeval uspeh Sare Isaković, ki je na 200 m prosto plavala s strganimi kopalkami, a vseeno osvojila prvo mesto. "Na muki se poznajo junaki," so zapisali srbski mediji, ki si najboljšo slovensko plavalko želijo videti tudi v barvah Srbije. "Vse je mogoče. Nikoli ne reci nikoli," je za Sportski žurnal dejala 21-letna dobitnica srebrne pekinške medalje.

Drugo zlato medaljo je z državnim rekordom osvojil Jernej Godec na 50 m delfin, Sabina Veit je bila v teku na 200 m bronasta, enako pa je uspelo tudi Sašu Bertonclju v konju z ročaji.