Billy Cundiff je izvajal svoj tretji prosti strel v večeru ... in zgrešil. Foto: Reuters
Billy Cundiff je izvajal svoj tretji prosti strel v večeru ... in zgrešil. Foto: Reuters
Drew Bledsow in Tom Brady
Tomu Bradyju je med prvimi čestital Drew Bledsow, ki je bil podajalec New Englanda pred ero Bradyja. Foto: EPA
Steven Tyler
Himno je v Foxboroughu odpel Steven Tyler. Mediji so nastop člana Aerosmithov raztrgali kot eno najslabših odpetih himen. Foto: Reuters
Vince Wilfork in Robert Kraft
Junak domače obrambe je bil robustni Vince Wilfork. Foto: Reuters
Devin Thomas
Devin Thomas je v podaljšku poskrbel za odločilno ukradeno žogo. Foto: Reuters

Oba konferenčna finala sta bila izjemno napeta in izenačena, dramatični odločitvi sta padli po prostem strelu tik ob koncu tekme. New England je v finalu Konference AFC doma premagal Baltimore s 23:20. Billy Cundiff je 11 sekund pred koncem zgrešil prosti strel, dolg 32 jardov, ki bi Ravense popeljal v podaljšek. V finalu Konference NFC pa so Giantsi v gosteh z 20:17 izločili San Francisco. V osmi minuti podaljška je Lawrence Tynes zadel prosti strel, dolg 31 jardov.

V galeriji pod novico si lahko ogledate fotopregled, kako se je menjaval izid na obeh tekmah.

Brady po 36 tekmah ni vrgel niti enega zadetka ...
Patrioti so se pod vodstvom podajalca Toma Bradyja še petič uvrstili na Super Bowl. A domači podajalec je tokrat (za svoje standarde) odigral presenetljivo slabo, saj prvič po nizu 36 tekem ni vrgel niti ene podaje za zadetek, v njegovi statistiki pa sta se znašli še dve prestreženi podaji. "Ni kaj reči, igral sem slabo, tokrat nas je rešila obramba. Ponosen sem na to ekipo, čez dva tedna bom skušal popraviti vtis in igrati precej bolje," je bil zgovoren, ki je s Patsi naslov osvojil v sezonah 2001, 2003 in 2004.

... a odločil s panterskim skokom
Brady je najboljšo potezo prikazal 11 minut pred koncem, ko je v četrtem poskusu za 1 en jard s panterskim skokom pristal v končni coni in postavil izid tekme (23:20). Prava drama se je nato šele začela. Baltimore je štiri minute kasneje zapravil napad, saj je Brandon Spikes 31 jardov pred svojo končno cono prestregel podajo Joeu Flaccu. Marsikdo je pričakoval, da bodo Patsi takrat stopili na žogo in "kurili" čas s tekom, a je Brady že v naslednji akciji žogo poslal proti končni coni, a sta jo Bernard Pollard in Jimmy Smith z akrobatsko akcijo prestregla.

Moore preprečil Evansu odločilni zadetek
Baltimore je tako spet prišel do napada, tri minute pred koncem je prišel do linije 33 jardov, gostujoči trener John Harbaugh je za trenutek izgubil živce in celo odrinil enega od svojih pomočnikov. Namesto 50 jardov dolgega prostega strela se je odločil za podajo, ki pa ni uspela. Vsega 2:46 pred koncem je bila tehtnica tako povsem na strani Patsov, ki pa nismo zmogli novega prvega poskusa, ki bi jih rešil muk. Ravensi so imeli na voljo le 104 sekunde, napad pa so začeli na lastnih 21 jardih. V hitri akciji so se pol minute pred koncem že veselili zmage, saj je Lee Evans v končni coni ujel 14 jardov dolgo podajo Flacca, a je prisebni Sterling Moore žogo izbil iz rok, še preden je imel Evans popolno oblast nad žogo. Ravensom je nato ostal rutinski prosti strel, dolg "le" 32 jardov, a teža pritiska je opravila svoje in Cundiff je za nekaj decimetrov zgrešil.

Ključna napaka Kyla Williamsa
San Francisco je letos letel na krilih obrambe, 49-ersi so izgubili izjemno malo žog, tokrat pa jih je ravno izgubljena žoga stala poti v veliki finale. V podaljšku so prvi napad dobili Giantsi, ko so zapravili še drugega, so z lastnih 44 jardov predajali žogo. To je 19 jardov pred lastno kočno cono ujel Kyle Williams in z njo pretekel pet jardov, a nato žogo izgubil, nanjo se je zakotalil Devin Thomas. Giantsi so se nato odločili za tek, Ahmad Bradshaw je s tremi poskusi pridobil 18 jardov, nato je Tynes zadel odločilni prosti strel.

Nov rekord Elija Manninga
"To je bila neverjetno težka tekma, krvavo smo se morali boriti prav za vsak jard igrišča. Obramba je bila izjemna, posebne ekipe so nam priborile kar dve žogi, po katerih smo dosegli deset točk," je bil nasmejan Eli Manning, ki je postal prvi podajalec v eri Super Bowlov, ki je v eni končnici na treh tekmah s podajami zbral 275+ jardov in vsaj dve podaji za zadetek.

Giantsi so letos že premagali Patse
Čeprav je New England dobil zadnjih 10 tekem in v rednem delu v primerjavi z Giantsi zbral kar štiri zmage več, pa bodo na Super Bowlu v vlogi favorita Giantsi. Ti so dobili zadnji dve medsebojni tekmi (že zlovešči Super Bowl 2007, ko so Patsom uničili sanjsko sezono 18-1 in letošnjo tekmo 9. tedna, ko so slavili v predmestju Bostona s 24:20). Na strani Velikanov je predvsem izjemna obramba. A obramba New Englanda, statistično gledano druga najslabša v ligi, je zablestela ravno v pravem trenutku ...

Liga NFL, finale Konference AFC:
NEW ENGLAND (1) - Baltimore (2)
23:20 (3:0, 10:10, 3:10, 7:0)

Podaje
: Brady 239 (2 INT); Flacco 306 (2 TD, INT).
Tek: Green Ellis 68 (TD); Rice 67.
Ujete podaje: Gronkowski 87; Boldon 101.
Prosti streli: Gostkowski 29, 35, 24; Cundiff 20, 39, (32).
Finale Konference NFC:
San Francisco (1) - NY GIANTS (4)
17:20 (7:0, 0:10, 7:0, 3:7) - podaljšek

Podaje
: Smith 196 (2 TD); Manning 316 (2 TD).
Tek: Gore 74; Bradshaw 74.
Ujete podaje: Davis 112 (2 TD); Cruz 142.
Prosti streli: Akers 25; Tynes 31, 31.
46. Super Bowl bo 5. februarja v Indianapolisu.