Peyton Manning na novinarski konferenci pred tekmo leta. Ameriški mediji ves teden govorijo le še o tekmi v Miamiju. Foto: EPA
Peyton Manning na novinarski konferenci pred tekmo leta. Ameriški mediji ves teden govorijo le še o tekmi v Miamiju. Foto: EPA
Drew Brees
Drew Brees se je na žalosten način razšel s San Diegom, zdaj je z New Orleansom naredil še korak naprej. Foto: EPA
Sean Payton
Sean Payton velja za sila taktičnega trenerja. Bo nasmejan tudi po tekmi? Foto: EPA
Joseph Addai
Tudi Joseph Addai je povezan z New Orleansom, saj je v študentskih časih igral v tem mestu. Foto: EPA

V noči na ponedeljek bo Miami gostil letošnji finale Lige NFL v ameriškem nogometu. Na Sun Life Stadiumu se bosta pomerila Indianapolis in New Orleans. Coltsi so na tem stadionu pred tremi leti osvojili svoj drugi naslov (prvi datira v leto 1970, ko so domovali še v Baltimoru), za Saintse je to prvi Super Bowl.

Sijajne številke obeh podajalcev
Obe ekipi vodita izjemna podajalca, ki že vrsto let krojita vrhove statistik. Manning za Coltse igra vso kariero, ki jo je začel leta 1998, ko ga je Indianapolis kot prvega izbral na naboru. Brees je bil izbran tri leta pozneje, ko ga je v svoje moštvo vzel San Diego, od sezone 2006 pa igra za Saintse. Kako sta se odrezala v rednem delu letošnje sezone?

statistika Peyton Manning Drew Brees
zaključene podaje 68,8 % 70,6 %
jardi 4.500 4.388
touch downi 33 34
prestrežene podaje 16 11
prvi poskusi 237 210
sacki 10 20
indeks podajalca 99,9 109,6

Coltsi bistveno manj "tečejo"
Kaj pa pravi statistika celotnega moštva? Tabela prikazuje povprečno število točk in jardov, ki jih je napad dosegel prek podaj in teka v rednem delu sezone ter povprečno število v istih statistikah, ki jih je obramba obeh ekip "dovolila" nasprotni ekipi v rednem delu sezone.

NAPAD Indianapolis New Orleans
točke 26,0 31,9
podaje 282,2 272,2
tek 80,9 131,6
OBRAMBA Indianapolis New Orleans
točke 19,2 21,3
podaje 212,7 235,6
tek 126,5 122,2

Igra Coltsov predvidljiva, a zelo uspešna
Eden izmed večjih ključev do zmage se bo tako skrival v obrambi na omenjenih podajalcih. Številni strokovnjaki so prepričani, da je igra Indianapolisa preprosta. "Coltsi igrajo tako kot znajo že vrsto let - preprosto in učinkovito. Ne bodo se trudili, da vas pretentajo z milijon različnimi formacijami, z žogo igrajo kratko, predvidljivo in nadvse učinkovito," je njihovo igro opisal igralec New Englanda Brandon Meriweather, ki je nato primerjal oba trenerja: "En trener je bolj kreativen, drugi pa verjame, da je dovolj, da se igra svojo igro." Prvi trener sliši na ime Sean Payton in New Orleans vodi od leta 2006, drugi pa na Jim Caldwell in je peti novinec med trenerji, ki je ekipo popeljal na Super Bowl.

Manning rojen prav v New Orleansu
Kaj še povezuje ekipi? Peyton Manning je bil rojen leta 1976 prav v New Orleansu, kjer je prav tako kot podajalec 11 let igral njegov oče Archie. V tem mestu je Peyton odigral tudi svojo srednješolsko kariero. New Orleans je tudi rojstno mesto Peytonovega "priljubljenega lovilca" Reggieja Wayna. "New Orleans pomeni velik del mojega življenja in kariere. S tem mestom imam tesne vezi," je čustveno razlagal edini igralec ameriškega nogometa, ki je osvojil štiri MVP-naslove.

Brees: "Na to sem čakal vse življenje"
Saintsi so izjemno povezani s svojim mestom. Katastrofa po imenu Katrina je leta 2005 uničila New Orleans in njihov stadion. Mnogi so bili prepričani, da se bodo Svetniki odselili, a so ostali in pomagali mestu na novo zaživeti. Zdaj imajo prvič priložnost, da osvojijo Super Bowl. "To je trenutek, na katerega sem čakal vse življenje. Ni druge poti, šli bomo do konca," je optimističen Brees.

Koncert ob polčasu - The Who
Super Bowl ni le športni dogodek, že dolgo časa pomeni raj za oglaševalce in priložnost za glasbenike, da se predstavijo vsemu svetu. Ameriško himno bo tako odpela Carrie Underwood, pela bo tudi Queen Latifah, koncert ob polčasu pa bo pripadel britanski skupini The Who.