Peyton Manning bo nastopil na svojem drugem Super Bowlu, drugič v Miamiju. Foto: EPA
Peyton Manning bo nastopil na svojem drugem Super Bowlu, drugič v Miamiju. Foto: EPA
Austin Collie
Austin Collie je mojstrsko ujel podajo, po kateri so Coltsi dosegli prvi touch-down. Foto: EPA
Garrett Hartley
Garrett Hartley je takole v delirij spravil gledalce v New Orleansu. Foto: EPA
Brett Favre
Brett Favre je dobro občutil težo 40 let. Foto: EPA

Coltsi so na svojem stadionu Lucas Oil premagali presenečenje sezone New York Jetse s 30:17 in se spet uvrstili na Super Bowl po letu 2006, ko so osvojili svoj drugi naslov. Zanimivo - tudi takrat je bila tekma sezone odigrana v Miamiju.

Po 6:17 Jetsi niso več dosegli točke
Na začetku tekme so Jetsi, ki veljajo za ekipo z najbolj trdno obrambo v ligi, povsem ustavili domači napad, ki je točke osvajal le prek Matta Stoverja, ki je zadel prosta strela s 25 in 19 jardov. Na drugi strani je podajalec Mark Sanchez odigral najboljšo tekmo v končnici in z dvema podajama poskrbel za vodstvo s 17:6. Na začetku druge četrtine je novinec podal 80 jardov dolgo podajo Braylonu Edwardsu, ki je poskrbel za najdaljšo akcijo v klubski zgodovini.

Manning v manj kot minuti poskrbel za zadetek
Odločilni trenutek je bil ob koncu prvega polčasa, ko je imel domači podajalec Peyton Manning na voljo le dve minuti za akcijo. MVP letošnje sezone je potreboval le 58 sekund in 4 podaje, s katerimi je poskrbel za prvi touch-down gostiteljev.

Drugi polčas povsem v znamenju Coltsov
Moment je hitro prešel na stran Coltsov, ki so v drugem polčasu dosegli še 17 točk, v obrambi pa povsem ustavili Jetse. Njihov najboljši obrambni igralec Darrelle Revis je povsem ustavil lovilca Reggieja Wayna, a Manning je hitro našel dve novi tarči. Pierre Garcon (sicer potomec staršev iz Haitija) je ujel kar 11 žog (rekord finalov konference AFC), s katerimi je zbral 151 jardov, stotico pa je presegel še Austin Collie (123 jardov). Oba sta ujela tudi podajo za touch-down. Manning je imel na koncu odlično statistiko (podaje: 26/39, 377 jardov), postal pa je prvi podajalec v sezoni, ki je proti Jetsom vrgel tri podaje za zadetek na eni tekmi.

Osem touch-downov, odločil edini prosti strel
Na drugi tekmi je New Orleans po podaljšku ugnal Minnesoto z 31:28. Odlično tekmo je zaznamovalo osem touch-downov, tekmo pa je odločil edini prosti strel, ko je v peti minuti podaljška s 40 jardov prosti strel zadel Garrett Hartley.

Favre blestel, a spet zapravil zadnjo priložnost
V razgibani tekmi je bilo kar devet "fumblov" in dve prestreženi podaji. Najbolj usodna se je pripetila legendarnemu Brettu Favru, ki se je pri 40 letih želel prebiti na svoj tretji Super Bowl. A veteran je podobno kot že nekajkrat v bogati karieri zadnjo akcijo sezone končal z napako, ki je pomenila neslaven konec za njegovo ekipo. Tokrat je žogo zapravil v izdihljajih zadnje četrtine, ko so imeli Vikingi napad, s katerim bi si lahko zmago zagotovili že s prostim strelom, a so Saintsi prestregli še njegovo drugo žogo ta večer. Met kovanca je tako prvi napad dodelil gostiteljem.

Peterson pritekel tri zadetke
Favre (podaje: 28/46, 310 jardov) je dobro občutil težo svojih let, saj je prejel kar nekaj "moških" naletov, v tretji četrtini pa je moral zaradi poškodbe gležnja tudi zapustiti igro. Izkazal se je tekač Adrian Peterson, ki je imel letos nekoliko slabšo sezono. Tokrat je bil s 122 jardi in 3 zadetki med najbolj vidnimi Vikingi. Slednji so še petič zapored izgubili finale konference NFC.

Prvi Super Bowl za Svetnike
Na domači strani je dirigentsko palico mojstsko vihtel Drew Brees (podaje: 17/31, 197 jardov, podaje za tri zadetke), s čimer se je prvič uvrstil na Super Bowl. 31-letnik bo torej po grenkem slovesu v San Diegu le dobil priložnost, da se dokoplje do prestižnega pokala Vinca Lombardija. To je tudi prvi Super Bowl za Saintse, ki so leta 2005 zaradi orkana Katrina utrpeli hude poškodbe stadiona Louisana Superdome, za Saintse je je bila njihova prihodnost v New Orleansu nekaj časa negotova.

Liga NFL, končnica, konferenčna finala:
Konferenca AFC:
INDIANAPOLIS
(1) - NY JETS (5)
30:17 (0:0, 13:17, 7:0, 10:0)

Konferenca NFC:
NEW ORLEANS
(1) - MINNESOTA (2)
31:28 (7:14, 7:0, 7:7, 7:7) - v podaljšku