Mark Sanchez se je večji del tekme mučil, a v najbolj pomembnem trenutku poskrbel za vodstvo Jetsov. Foto: EPA
Mark Sanchez se je večji del tekme mučil, a v najbolj pomembnem trenutku poskrbel za vodstvo Jetsov. Foto: EPA
Shonn Greene
Po samostojni akciji dneva - teku Shonna Greena, dolgem 53 jardov - so Jetsi povedli s 17:7. Foto: EPA
Nate Keading
Nate Keading je proste strele zgrešil v 1., 2. in zadnji četrtini. Boleča sta bila predvsem prvi in zadnji, ki bi morala v normalnih okoliščinah zleteti med obema vratnicama. Pritisk končnice je bil očitno prevelik. Foto: EPA
Brett Favre
Brett Favre je pri 40 letih pripravljen na svojo zadnjo veliko tekmo. Bo ta prišla na Super Bowlu? Foto: EPA
Sydney Rice
Sydney Rice je ujel šest žog, s katerimi je nabral 141 jardov in dosegel tri zadetke. Foto: EPA

Jetsi so v konferenčnem polfinalu v gosteh presenetili vroči klub San Diego s 17:14. Chargersi so bili za mnoge celo glavni kandidati za naslov, saj so v končnico prišli na krilu izjemne serije 11 zaporednih zmag in odlične forme podajalca Philipa Riversa.

Vabljeni k ogledu vrhuncev tekem:
- San Diego - NY Jets
- Minnesota - Dallas

Vse se je začelo s Coltsi, zdaj spet v Indianapolis
Na drugi strani je trener Jetsov Rex Ryan pred že prej omenjenim 16. tednom napovedal konec sezone. A dobil je predčasno božično darilo v podobi namerno oslabljene ekipe Indianapolisa, ki je prej dobil vseh 14 tekem. Za mnoge podarjena zmaga in kombinacija ugodnih razpletov preostalih tekem, ki so odločale o potnikih v končnico, je Jetse popeljala v končnico. Jetsi morajo zdaj za uvrstitev na Super Bowl ponoviti zmago proti Coltsom, pri katerih bo tokrat MVP rednega dela sezone Peyton Manning zagotovo igral.

V prvem polčasu delovala obramba ...
Na Qualcomm Stadiumu dolgo časa ni kazalo na senzacijo. Za edine točke v prvem polčasu je po podaji Riversa (podaje: 27/40, 298 jardov, podaja za TD, dve prestreženi podaji) poskrbel Kris Wilson. Na drugi strani Marku Sanchezu (podaje: 12/23, 100 jardov, podaja za TD, prestrežena podaja) ni uspevalo skoraj nič. Jetsev je v igri držala le pregovorno dobra obramba, ki velja za eno najboljših v ligi.

... nato se je razigral še napad
V drugem polčasu se je zgodil preobrat. Za goste je za tri točke najprej poskrbel Jay Feely, ki je zadel prosti strel s 46 jardov. Ob koncu tretje četrtine je Rivers pred svojo končno cono zapravil žogo in Sanchezu omogočil, da je na svoji prvi tekmi v rodni Kaliforniji zasijal. 23-letnik je z 2 jardov podal Dustinu Kellerju. Za dokončni preobrat je poskrbel še en novinec Shonn Greene, ki je sedem minut pred koncem z živalsko močjo podrl medlo postavljeno obrambo gostiteljev in s tekom, dolgim 53 jardov, povedel Jetse v vodstvo 17:7. Gostiteljem je sicer uspel še en zadetek, a to je bil le lepotni popravek končnega izida.

Keading zgrešil kar tri proste strele
Sancehz je ponovil lanski dosežek Joa Flacca in postal šele drugi novinec na mestu podajalca, ki je v končnici dosegel dve zaporedni zmagi. Leto starejši Greene je s teki pridobil 128 jardov. Stotico (natančneje 135 jardov) je presegel že v wild card weekendu, ko so Jetsi slavili v Cincinnatiju. Morda bi bilo vse drugače, če domači strelec Nate Keading ne bi zgrešil kar treh prostih strelov. Ti so bili od vrat gostov oddaljeni 36, 57 in 40 jardov.

Igra Dallasa med kriki povsem razpadla
V konferenčni finale se je uvrstila še Minnesota, ki je s 34:3 povozila vroči Dallas. Kavboji so bili v zadnjih dveh mesecih v odlični formi, a napovedi strokovnjakov so bile pravilne - v dvorani Metrodome je do izraza prišla akustika, glasno navijanje je povsem porušilo igro Dallasa. Vikingi so tako dobili še svojo deveto letošnjo domačo tekmo.

Kombinacija Favre-Rice mlela vse pred seboj
Legendarni Brett Favre je pri 40 letih odigral eno svojih najboljših tekem v končnici. Njegove podaje (15/24, 234 jardov) so imele oči, saj so prinesle kar štiri zadetke (rekord kariere v končnicah). Pri prvih treh zadetkih se je v vlogi sprejemalca znašel Sydney Rice, ki je ujel podaje, dolge 47, 16 in 45 jardov!

Prva zmaga proti Dallasu v končnicah
Favre je v začetku 90. let v dresu Green Baya trikrat zapored v končnici klonil proti Dallasu (takrat pod poveljstvom Troya Aikmana), tokrat je Kavbojem vrnil z obrestmi in pokazal, zakaj se je le nekaj tednov pred začetkom sezone odločil, da še drugič prekine upokojitev. "Čutim, da igram enako kot pred 20 leti. Še vedno sem enako navdušen, še vedno čutim enako strast do tega športa, še vedno si želim še enega naslova," je po tekmi umirjeno razlagal Favre, ki je pred 13 leti osvojil edini naslov s Packersi.

Liga NFL, končnica, divizijske tekme

Konferenca AFC:
INDIANAPOLIS
(1) - Baltimore (6)
20:3 (3:3, 14:0, 0:0, 3:0)
San Diego (2) - NY JETS (5)
14:17 (0:0, 7:0, 03:, 7:14)

Konferenčni finale, 24. 1., ob 21.00:
INDIANAPOLIS (1) - NY JETS (5)

Konferenca NFC:
NEW ORLEANS
(1) - Arizona (4)
45:14 (21:7, 14:7, 10:0, 0:0)
MINNESOTA (2) - Dallas (3)
34:3 (7:3, 10:0, 0:0, 17:0)

Konferenčni finale, 25. 1., ob 0.40:
NEW ORLEANS (1) - MINNESOTA (2)