Deveto mesto Roka Drakšiča je po treh nastopih najboljša slovenska uvrstitev na SP-ju v Kazahstanu. Foto: www.alesfevzer.com
Deveto mesto Roka Drakšiča je po treh nastopih najboljša slovenska uvrstitev na SP-ju v Kazahstanu. Foto: www.alesfevzer.com
Vlora Beđeti se je ustavila pri prvi oviri. Foto: EPA
Drakšič in Beđetijeva nista navdušila

Dan je Drakšič dobro začel. V prvem krogu je bil kot nosilec prost, v drugem pa je po zlati točki premagal Ukrajinca Serhija Drebota. Bolj prepričljiv je bil v nadaljevanju, ko je proti Azerbajdžancu Huseynu Rahimliju na polovici borbe povedel z vazarijem in prednost obdržal do konca. Varovanca Urške Žolnir je v osmini finala pričakal Sainjargal, bronasti z olimpijskih iger v Londonu 2012. Ta je imel primat na blazini, ko pa ga je Drakšič, ki je zaostajal s tremi kaznimi, načel, pa je zaradi poškodbe pod očesom Celjan moral vzeti zdravniški premor. Mongolec si je medtem oddahnil, znova pokazal nekaj več dejavnosti, sodnik pa je Drakšiča s četrto kaznijo diskvalificiral.

"Imel sem tri boje, vse so bile res težke. Dobro sem pripravljen, danes sem se tudi dobro počutil. A s tem zadnjim bojem nisem zadovoljen. Ta četrta kazen mislim, da res ni bila potrebna. A tako se je sodnik odločil, to moram sprejeti. Vedeti morate, da to ni bil slab borec in dobro sem se mu upiral," je po boju dejal Drakšič.

Nasploh je na tem prvenstvu veliko odločitev bojev na podlagi dodeljenih kazni, medtem ko je pravih metov za ipon vse manj. "Pravila so takšna, kot so, tu nimamo kaj. Je pa res, da je metov manj, to drži, vse več pa se odloča s kaznimi. Ta zadnja borba me nekoliko jezi, ker so mi vsilili zdravniški premor, ki ga nisem želel," je še dejal Drakšič, ki je kljub porazu v osmini finala dobil toliko točk za olimpijske igre v Riu, kot da bi zmagal na tekmi svetovnega pokala.

Beđetijevo, bronasto s svetovnega prvenstva leta 2013, je s končnim prijemom v zlati točki izločila Čen Ling Lien. Tajvanska judoistka, zmagovalka letošnje velike nagrade Budimpešte, je sicer zaostajala s kaznijo, a je Beđetijeva proti koncu rednega dela štirih minut nekoliko popustila in nasprotnica je izid pol minute pred koncem izenačila.

"Proti koncu mi je popustila koncentracija, nisem pazila, da bi imela komolce ob sebi in nasprotnicI je uspelO priti do končnega prijema. Vedela sem, da se v parterju dobro bori, a na koncu nisem imela več dovolj moči, da bi se ubranila napada," je dejala Beđetijeva.

V četrtek bo na blazinah Tina Trstenjak med borkami do 63 kg, v petek pa bo Ana Velenšek sklenila slovenske nastope na tem prvenstvu z boji v konkurenci do 78 kg.

Drakšič in Beđetijeva nista navdušila