Kljub pandemiji novega koronavirusa v Jekaterinburga poteka pomemben šahovski turnir, na katerem pa se šahisti pozdravljajo v duhu sedanjega časa. Foto: Reuters
Kljub pandemiji novega koronavirusa v Jekaterinburga poteka pomemben šahovski turnir, na katerem pa se šahisti pozdravljajo v duhu sedanjega časa. Foto: Reuters

Dvoboj med 27-letnima Caruano in Lirenom je bil derbi prvega dela turnirja, saj je Kitajec tretji na svetovni lestvici. A je v prvih dveh partijah presenetljivo izgubil. Tokrat je zaigral povsem drugače in v drugi del dvoboja prišel s prednostjo dveh kmetov, trije so bili ob tem prosti z možnostjo promocije, imel pa je tudi prednost lovca. Američan je po 59 potezah ob takem položaju na šahovnici, na kateri so bili med drugim na obeh barvah tudi dama, trdnjava in skakač, na koncu podpisal poraz.

Preostale partije so se v Jekaterinburgu končale z remiji. S po dvema točkama si tako prvo mesto delijo Francoz Maxime Vachier-Lagrave, Rus Jan Nepomnjaščij in Kitajec Hao Vang.

V petek šahisti ne bodo igrali, četrti krog bo v soboto.

Na turnirju kljub pandemiji novega koronavirusa igra osmerica velemojstrov po dvokrožnem sistemu s 14 krogi, vsak se bo tako pomeril z vsakim z belimi in črnimi figurami. Končali bodo 3. aprila, zmagovalec pa se bo ob koncu leta pomeril z Magnusom Carlsenom.

3. krog:
Ding Liren (Kit) - Fabiano Caruana (ZDA) 1:0
Anish Giri (Niz) - Maxime Vachier-Lagrave (Fra) remi
Aleksander Griščuk (Rus) - Hao Vang (Kit) remi
Kiril Aleksenko (Rus) - Jan Nepomnjaščij (Rus) remi;
Vrstni red: Nepomnjaščij, Vachier-Lagrave in Wang po 2, Caruana in Griščuk po 1,5, Aleksenko, Liren in Giri po 1.