Veliki finale je bil v znamenju dveh 21-letnic, ki veljata za vroči kandidatki tudi za olimpijska odličja v Tokiu 2020. Večina dvoboja je bila izenačenega in v znamenju dobrega izhodiščnega položaja, aktivnejša pa je bila Apotekarjeva, ki je s pridom izkoriščala svojo višino in nadzorovala tekmico.

Klara Apotekar je še ena izvrstna judoistka iz celjskega Sankakuja, ki ga vodi Marjan Fabjan. Foto: www.alesfevzer.com
Klara Apotekar je še ena izvrstna judoistka iz celjskega Sankakuja, ki ga vodi Marjan Fabjan. Foto: www.alesfevzer.com

Odločilni vazari uspel po treh minutah in pol
Šele po skoraj treh minutah in pol pa je Apotekarjevi uspel tudi odločilni met za vazari in zmago. Za Apotekarjevo je to druga zmaga na tej ravni tekmovanja, potem ko je leta 2016 slavila v Sofiji.

Apotekarjeva je na poti v finale najprej predčasno odpravila bronasto z lanskih vseameriških iger Američanko Nefeli Papadakis, nato 24-letno Rusinjo Antonino Šmelevo in v polfinalu še nadarjeno 21-letno Portugalko Patricio Sampaio, nosilko dveh bronastih odličij z mladinskih svetovnih prvenstev do 21 let. Vse tri borbe niso zdržale do konca.

Klara Apotekar in Ana Velenešek na zmagovalnem odru

Bil je res moj dan
"To je bila prva tekma v novi sezoni in sem sem prišla predvsem preverit formo. A bil je res moj dan, počutila sem se dobro ter na koncu celo zmagala. Kot vsakič sem šla v vsako borbo posebej, skušala sem nadzorovati tekmice in pokazati čim več in na koncu sem celo zmagala,"
je po tekmi za STA povedala Apotekarjeva.

O najtežjih borbah pa je dodala: "Zelo težak je bil že polfinale, kjer sem zaostajala za nasprotnico in lovila izid. Portugalka je zelo mlada, nisem je poznala in nisem vedela, kaj lahko pričakujem od dvoboja. Težko se je bilo vrniti, potem ko je ta povedla. V finalu pa je bilo jasno, da bo veliko taktike. Z Loriano se res dobro poznava, veva za prednosti in slabosti tekmice, zato je bilo jasno, da bo to težak dvoboj. Na koncu sem bila vendarle bolj zbrana od tekmice."

Velenškova bronasta
Slovenski uspeh je v kategoriji nad 78 kilogramov dopolnila Ana Velenšek, ki je minuto in pol pred koncem odločilnega dvoboja Belorusinjo Marino Slutskajo ujela v položaj za davljenje in jo prisilila v predajo.

Hitro slovo Kukovice in Mariniča
V moški konkurenci sta se oba slovenska borca poslovila že po prvem krogu. V konkurenci do 90 kilogramov je bil za 26-letnega Davida Kukovico usoden Belorus Jahor Varapajev, medtem ko je moral 20-letni Enej Marinič v kategoriji nad 100 kg priznati premoč šest let starejšemu Romunu Danielu Natei.

Judoiste čez 14 dni čaka prvi grand slam sezone v Parizu.