Mina Markovič se z uvrstitvijo v Kranju ne obremenjuje in želi postaviti piko na i sijajni sezoni. Foto: MMC RTV SLO
Mina Markovič se z uvrstitvijo v Kranju ne obremenjuje in želi postaviti piko na i sijajni sezoni. Foto: MMC RTV SLO
Klemen Bečan
Klemen Bečan je na evropskem prvenstvu v Innsbrucku osvojil srebro. Foto: Urban Golob

V središču pozornosti slovenske ekipe med tekmovalkami so lanska zmagovalka Kranja, 22-letna Ptujčanka Mina Markovič, 25-letna Škofjeločanka Natalija Gros in dvakratna zmagovalka Kranja (2006, 2007), 24-letna Škofjeločanka Maja Vidmar. Ženski del slovenske ekipe bosta tvorili še Asja Gosar in Tina Šušteršič.

Markovičeva in Grosova sta v boju za stopničke tudi v skupnem seštevku. Prvo mesto v ženski konkurenci je že oddano izvrstni Korejki Džain Kim, še vedno pa je odprt boj za srebro in bron. Markovičeva je tretja za Avstrijko Angelo Eiter, Grosova četrta, Vidmarjeva sedma.

Bečan ne izključuje zmage
Prvo ime moške ekipe je Klemen Bečan, ki je prvo in do zdaj edino zmago za moško izbrano vrsto v Kranju dosegel leta 2008. Trenutno je v svetovnem pokalu kot najboljši Slovenec na 20. mestu. Tekme v Aziji je izpustil, da se je pripravil na tekmo v Kranju, kjer – če bo dobro razpoložen – ne izključuje niti zmage.

Najboljšemu v moški ekipi bodo družbo delali brat Jure, veteran Matej Sova in obetavni balvanist Jernej Kruder. Selektor Simon Margon je v ekipo na podlagi dosežkov na mladinskem SP-ju v Edinburgu in tekmah mladinske serije uvrstil še svetovnega mladinskega prvaka v težavnosti Jureta Raztresna ter debitante v svetovnem pokalu Klemena Kejžarja, Sergeja Epiha in Domna Škofica. V skupnem seštevku pred kranjsko tekmo še ni nič odločeno, v vodstvu pa je Španec Ramon Puigblanque.

Celotna prireditev stane 300 tisoč evrov
Tekmovalne smeri so pripravljene, organizatorji pa se ukvarjajo le še z zadnjimi podrobnostmi. Obeta se zanimiva tekma, ki se bo začela 13. novembra s kvalifikacijami in končala 14. novembra z večernim finalom, s prenosom na TVS 2. Skupni nagradni sklad kranjske tekme znaša 13.000 evrov, stroški izvedbe pa po besedah dolgoletnega organizatorja Toma Česna znašajo od 30.000 do 35.000 evrov. Komisija za športno plezanje bo morala tekmo pokriti s proračunom, ki letos znaša 300.000 evrov in s katerim krijejo udeležbo na tekmovanjih, izobraževanja ter vzdrževanje naravnih plezališč.

Prihodnje leto Kranj ne bo več zadnja postaja plezalne karavane, tekma bo ostala na koledarju v novembrskem terminu, finalna tekma svetovnega pokala pa bo v Barceloni.