Nov termin tekme še ni znan. Foto: BoBo
Nov termin tekme še ni znan. Foto: BoBo

Mednarodna zveza za športno plezanje (IFSC) je zaradi pandemije novega koronavirusa v sodelovanju z organizatorji bodisi odpovedala bodisi prestavila vse tekme svetovnega pokala v športnem plezanju do vključno septembra letos.

Med tistimi redkimi, ki je še bila na tekmovalnem sporedu v načrtovanem terminu, je bila premierna izvedba svetovnega pokala v Ljubljani. Slovenska prestolnica z dvorano Stožice, v kateri bi postavili montažno tekmovalno steno, se je pojavila kot nova lokacija v tekmovalnem koledarju, potem ko je mednarodna federacija Kranju za leto 2020 začasno odvzela pravico prirejanja mednarodnih tekmovanj najvišje kakovostne ravni zaradi neustrezne dvorane na Zlatem polju.

Novi koronavirus je tekmovalne načrte obrnil na glavo. Športni plezalci letos tako še niso tekmovali in vprašanje je, ali sploh bodo. "Zaradi negotovega položaja ob pandemiji covida-19 in nejasnosti o možnosti organiziranja dogodkov v jesenskem času smo se v PZS-ju skupaj s partnerji odločili, da tekmo letos odpovemo in jo prestavimo na prihodnje leto. Trenutno še ne vemo, v kateri termin," je sporočil generalni sekretar PZS-ja Matej Planko.

V PZS-ju in vsi najboljši slovenski športni plezalci nestrpno čakajo na odločitev IFSC-ja glede morebitne organizacije preostalih tekem svetovnega pokala v letošnji sezoni, načrtovanih za jesen, ali nadomestnih za odpovedane tekme v spomladanskem in poletnem času.

Po novem je oktobra v Moskvi na sporedu evropsko prvenstvo v športnem plezanju, na katerem bodo podelili še zadnji olimpijski vozovnici, plezalcu in plezalki. Kot edina na sporedu ostaja tudi oktobrska tekma svetovnega pokala v Šjamenu na Kitajskem. Ta tekma je bila sicer zadnja na zdaj popolnoma spremenjenem koledarju, a bo po odpovedi Ljubljane prva tekma sezone. Odločitve o izvedbi preostalih preloženih tekem še niso sprejeli.